44 kleuters beloven elkaar eeuwige vriendschap: “Ze waren eerder enthousiast dan zenuwachtig”

44 kinderen kwamen samen in het stadhuis in Kortrijk. © Kurt De Schuytener
Redactie KW

44 leerlingen uit de derde kleuterklas van De Tandem beloven hun beste vriend eeuwige vriendschap in de trouwzaal van het Kortrijkse stadhuis. De opgeklede kleuters wisselden ringen uit met hun gekozen partners en mochten daarna genieten van een ontbijtreceptie waar ze ook een dansje opvoerden voor hun familie die in groten getale aanwezig was.

Met zelfgemaakte kronen en nette kledij wandelden de kleuters uit de panda- en vlinderklas de trouwzaal binnen. Schepenen Ruth Vandenberghe en Kelly Detavernier verzorgden de ceremonie. Na de uitwisseling van de beloften (een collectief opgezegd versje) en ringen verrasten de schepenen de leerlingen met enkele cadeaus: magnetische bouwstenen voor in de klas en een persoonlijk kleurboek met daarbij horende potloden. De ontbijtreceptie die volgde openden de pasgetrouwde kleuters met een dansje op het toepasselijke ‘Iko Iko (My Bestie)’.

Warmte en vriendschap

De focus van de trouw ligt niet op romantische liefde, maar op warmte en vriendschap. “We vinden niet dat we kinderen op zo’n jonge leeftijd al in een bepaald stramien moeten duwen. Deze ceremonie doen we al vele jaren en die draait echt rond warmte en vriendschap”, klinkt het bij schepen Ruth Vandenberghe.

Juf Joy Vandecasteele van de pandaklas beaamt dat: “Door het schooljaar werken we vaak rond vriendschap en respect. Dat heeft duidelijk succes, want toen we in een klasgesprek de duo’s bepaalden die gingen trouwen, verliep dat op een vlotte manier zonder ruzie.”

Pandaklas

Ook de voorbereidingen van de grote trouw verliepen vlot in de klas. “De kleuters waren enthousiaster dan ze zenuwachtig waren. We oefenden de voorbije weken het versje en het dansje en ze hebben het prachtig gedaan. Ze vonden het ook fijn om zelf hun kroon te mogen maken”, aldus juf Bo Nuttin die ook in de pandaklas staat. Om met 44 leerlingen in de trouwzaal te geraken, konden de juffen rekenen op de hulp van de ouders. “Ze hebben zich massaal ingezet. Verschillende ouders hebben zelfs een dag verlof genomen om de ceremonie te kunnen bijwonen. De zaal zat bomvol en dat heeft de kleuters duidelijk ook deugd gedaan”, vult Bo nog aan.

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier