25 jaar wijngoed de Monteberg: “Iedereen verklaarde me zot en het was ook nog eens 1 april”

In aanwezigheid van Jean-Pierre Six en zijn echtgenote, schepen Vanacker, burgemeester De Meyer en Edward Six werd een plaat onthuld.© EF
In aanwezigheid van Jean-Pierre Six en zijn echtgenote, schepen Vanacker, burgemeester De Meyer en Edward Six werd een plaat onthuld.© EF
Redactie KW

Precies 25 jaar geleden, op 1 april 1996, plantte Jean-Pierre Six de eerste druivenrank op de weide van zijn woning aan de Smijterstraat in Dranouter. Op 1 april 2021 werd deze verjaardag gevierd met een fles 25 jaar Montebergwijn. “Er komen van die wijn een beperkt aantal wijnflessen op de markt tegen de zomer. Het is voor mij een verrassing over welke druivensoort het gaat. Dat weten voorlopig alleen de kinderen.” Het zijn Ward en Katrien die nu de dagelijkse werking van hun vader hebben overgenomen.

Jean-Pierre Six werd donderdag door zijn zoon Ward en dochter Katrien extra bedankt voor die historische spadesteek van 25 jaar geleden. “Dat onze ouders die belangrijke inspanning leverden, daar kunnen we hen alleen maar eeuwig dankbaar voor zijn.”

“Hij startte met een experiment dat uiteindelijk leidde tot een nieuwe economische speler in Heuvelland, met name de wijnbouw. Plots zagen de mensen uit het Heuvelland niet alleen maar meer maïs en aardappelen in de velden.”

Elf druivensoorten

De eerste druivensoort die geplant werd was Dornfelder. Ondertussen verbouwt het wijndomein liefst elf druivensoorten, goed voor 48.000 wijnstokken en tot 50.000 wijnflessen per jaar. Jean-Pierre herinnert zich nog goed de eerste aanplanting. “Uit een doos haalde ik de planten, een touw werd gespannen om de nodige afstand te weten. Nu zie ik hier Ward rondrijden met een tractor en heeft de mechanisatie overgenomen van het artisanale.”

Jean-Pierre, die op 2 april 73 jaar wordt, rijdt ook nog wel eens rond met de tractor en is nog vaak te vinden in de recent aangebouwde vinificatieruimte. “In de oorspronkelijke ruimte waar ik de eerste wijnen bottelde heb ik nu mijn mancave met een poolbiljart en natuurlijk een goede fles wijn.”

Goed voorbereid

Jean-Pierre weet ook nog heel goed hoe de mensen in Heuvelland 25 jaar geleden reageerden. “Ik had me goed voorbereid. Wijn maken was voor mij een hobby. Persoonlijk heb ik altijd geloofd in de Heuvellandse wijn. Ik ben best trots op wat ik gepresteerd heb. Misschien was het goed dat ik toen een beetje gestoord was. Dat leert me alvast de waardering die ik mag ontvangen van de de vele klanten. Hier hebben we een ondergrond van ijzerzandsteen, is er de bescherming door bossen aan de noordkant en de zuidelijk gerichte hellingen zorgen voor een geschikt terroir. Er is voldoende bewatering zonder dat daarbij de wijngaarden onder water komen te liggen.”

Wijngoed Monteberg vinifieert vandaag druiven van zo’n 10 hectare oppervlakte waarvan 7 hectare in eigen beheer. Heel wat van de wijnstokken bevinden zich op het provinciedomein Kemmelberg. Toenmalig gedeputeerde Jan Durnez zorgde daarvoor.

Montebergwandeling

Een uitbreiding van het wijndomein is niet meer aan de orde. “Daarvoor zou onze huidige vinficatieruimte niet meer volstaan.” Wel denkt Ward verder aan nieuwe initiatieven. “Nu wandelen onze nationale sport is geworden zie ik hier wel een Montebergwandeling starten met onderweg in bevriende horecazaken een rustpauze met een goed glas wijn.”

Eerder was het wijngoed Monteberg al trendsetter met de schoefdrop in plaats van het kurk en werd gin uitgebracht op basis van rode wijn. Recent nog ging het wijndomein een samenwerking aan om ook wijn in blik op de markt te brengen. (MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.