2022 was een absoluut recordjaar voor de West-Vlaamse wijnbouw. Onze provincie telt nu 31 wijnboeren die vorig jaar samen 292.000 liter wijn produceerden.
De totale Belgische wijnbouw rondde vorig jaar voor het eerst de kaap van de 3 miljoen liter. West-Vlaanderen heeft daarin een aandeel van zo’n tien procent. “Twee factoren spelen daarbij een grote rol”, zegt Bruggeling Lodewijk Waes, voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. “Wij zijn een jong maar heel sterk groeiend wijnland. Het aantal hectare wijnranken neemt jaar na jaar toe. Anderzijds was 2022 een jaar met heel mooi weer, waardoor de druiven in de wijngaard optimaal tot rijping konden komen. Dat is een groot contrast met 2021. Door de hoge vochtigheidsgraad kampten heel wat druiven in dat rampjaar met schimmels. Het mooie weer leidde vorig jaar niet alleen tot een grote productie, doordat ook de kwaliteit van de druiven heel goed was, zullen we dit jaar hele mooie wijnen op de markt kunnen brengen.”
Kapitaalsintensief
West-Vlaanderen telt nu al 31 wijndomeinen, dat is er één meer dan in 2021. “Ik ben zelf al een 15-tal jaar actief in de wijnbouw en toen waren er in Vlaanderen amper vijf wijnbouwers”, vervolgt Lodewijk Waes. “Dat hun aantal sterk toeneemt, heeft enerzijds te maken met een bepaalde hype. Anderzijds speelt ook de klimaatverandering een belangrijke rol. Je hoeft als Vlaming niet meer naar Frankrijk of Spanje te trekken als je je eigen wijn wil maken. Toch is een eigen wijndomein starten niet evident. Wijnbouw is een heel kapitaalsintensieve activiteit. Je moet over grond beschikken, tienduizenden euro investeren in de aanplant en een volledige productieruimte installeren. Op de eerste oogst is het doorgaans een drietal jaar wachten, maar wijn van deze jonge planten is vaak nog niet top. Je moet dus ook heel wat geduld oefenen.”
“We mogen gerust wat chauvinistischer zijn. Drink eens een wijn uit Brugge, je zal versteld staan!” – Lodewijk Waes, vzw Belgische Wijnbouwers
Dat 2022 een absoluut recordjaar was, betekent volgens Lodewijk Waes niet dat de Belgische wijn niet verder kan groeien. “Een Belg drinkt gemiddeld 22,5 liter wijn per jaar. Ons land importeert jaarlijks 300 miljoen liter uit het buitenland. De Belgische wijnproductie van dit jaar, 3 miljoen liter, is dus slechts één procent van de totale wijninvoer in ons land. Het is aan de consument om onze wijnen te ontdekken en waarderen. We mogen trouwens gerust wat chauvinistischer zijn. Drink eens een wijn van eigen bodem, drink eens een wijn uit Brugge. Je zal versteld staan!”
Mooie frisse zuren
De laatste tien jaar is de kwaliteit van de Belgische wijn zeer veel verbeterd. Onze wijn wordt trouwens ook in het buitenland gewaardeerd. Volgend weekend vind je de vzw Belgische Wijnbouwers terug op ProWine in Düsseldorf, de grootste internationale wijnbeurs. Vooral de zogenaamde ‘cool climate wines’ met mooie frisse zuren zijn enorm gegeerd in het buitenland. In landen als Italië en Spanje kan men die namelijk niet meer produceren door de grote warmte.”
Deze moet je proeven!
Wijnkenner en auteur Gido Van Imschoot selecteerde voor ons drie West-Vlaamse wijnen die we dit jaar zeker moeten proeven.
Brut de Bruges (€ 21,95), wijndomein Merula
Wijnmaker Marino Moenaert heeft zijn wijnkelder langs de Damse Vaart in Damme. Daar produceert hij deze Brut de Bruges op basis van twee druiven: auxerrois en johanniter. We merken een goudgele kleur met fijne pareling en een stevig schuimkraagje. De aroma’s zijn aantrekkelijk met rijpe steenvruchten, bloemen en de geur van brioche. Deze fijne geuren zetten zich verder in de lekkere smaak. We proeven een droge schuimwijn met een aangename, zachtaardige mousse en een lange, verfrissende afdronk. Serveer deze knappe schuimwijn niet te koud als aperitief, bij een garnalencocktail of met gebakken forel.
Pinot Gris 2021 (€ 14,50), wijngoed Monteberg
De familie Six is de pionier van de Heuvellandse wijnbouw. Zij startten hun domein in 1996 met de aanplant van de eerste wijngaarden. Deze aangename witte wijn is gemaakt van pinot gris, aangevuld met auxerrois, chardonnay en siegerrebe. Het sap vergistte en rijpte korte tijd in roestvrijstalen tanks. We ruiken geuren van rijp wit fruit, steenvruchten en appelbloesem. De smaak bevestigt de zachte aroma’s met sappig fruit en een evenwichtige frisse afdronk. Deze wijn is lekker om zo te drinken, maar past uitstekend met witschimmelkazen, oosterse gerechten of een groentequiche.
Le Petit Noir 2020 (€ 16,95), wijndomein Ravenstein
De wijngaarden van Dirk en Patricia Talpe genieten van een zonrijke, zuidelijke ligging op de Amerikaberg in Wervik. Dat levert mooi rijp fruit. Le Petit Noir is gemaakt van gamaret en garanoir, twee druiven die intens fruitige geuren en smaken bieden. Dit wordt ruimschoots bevestigd in ons glas. We ruiken een korf rood fruit, viooltjes en aangename toetsen van specerijen die verwijzen naar de korte rijping in eiken vaten. Hij smaakt intens sappig en zacht met soepele tannines. Deze speelse lentewijn past uitstekend bij kip in rode wijn of gegrilde lamskoteletjes met tijm en rozemarijn.