200 wandelaars in het roze steunen mensen met borstkanker

Tijdens het evenement was het vooral één stand die met de aandacht ging lopen. Het was er een komen en gaan van mensen die er roze wol kwamen doneren. © CLL
Redactie KW

Met meer dan 200 waren ze, allen uitgedost in hun knapste roze outfit! Wandelaars, lopers en zelfs een bonte verzameling aan viervoeters verschenen zaterdag allemaal aan de Molen Soete. Hun doelstelling van de dag? Hun steun laten blijken voor de slachtoffers van borstkanker.

Het weer, alhoewel zonnig, liet zich zaterdag van haar meest wispelturige kant zien. Toch weerhield de wind en de spontane regenbui de meer dan 200 sportievelingen er niet van present te tekenen voor de eerste editie van Roze Oktober. Tijdens een uitgestippelde wandeling van 4,5 of 8 kilometer, konden iedereen kennis maken met de gruwelijke gevolgen van borstkanker. De meest sportieve onder hen legden de afstand al lopend af, terwijl anderen er dan weer voor kozen om het traject met de hond af te leggen.

Patricia Poupaert (63), als meter de drijvende kracht achter het event, glundert aan haar roze stand. “Meer nog dan het lichamelijke aspect is de mentale impact van de ziekte vaak erg slopend”, liet ze eerder reeds optekenen. “Hier kan iedereen met elkaar in contact komen, zowel patiënten als vrienden of familie. Ze kunnen steun vinden bij elkaar en kunnen ook tips uitwisselen over hoe ze met de dagelijkse kwaaltjes, gelinkt aan deze verschrikkelijke aandoening, om kunnen gaan. Aan de lachende gezichten merk je dat er nood was aan dergelijke bijeenkomst, waar wildvreemden vaak met tranen in de ogen een luisterend oor bij elkaar vinden.”

Om de organisatie in goede banen te leiden kreeg Patricia steun van Lisa (10) en gemeenteraadslid Chantal Bertouille. Lisa werd op haar jonge leeftijd reeds geconfronteerd met leukemie en ook Patricia werd door borstkanker niet gespaard. “Onze taak bestaat er hier vandaag vooral in te tonen dat dit niet het einde hoeft te betekenen. Wanneer we ons omringen met steun en liefde kunnen we deze duivel overwinnen”, klinkt het vol overtuiging.

Gigantische beha

Tijdens het evenement was het vooral één stand die met de aandacht ging lopen. Het was er een komen en gaan van mensen die er roze wol kwamen doneren. “Komen-Waasten hangt jaarlijks een gigantische beha uit aan de gevel van het gemeentehuis, als teken van steun voor de slachtoffers van borstkanker”, lacht Patricia luidop.

“Alleen was de tand des tijds niet echt genadig voor dit stukje lingerie met riante afmetingen. We konden niet zomaar toekijken hoe ons symbool naar het containerpark zou worden verbannen. We lanceerden een oproep om roze wol te doneren, zodat we hem zelf kunnen gaan restaureren. Die noodkreet viel niet in dovemansoren want ondertussen werd dusdanig veel geschonken, dat we waarschijnlijk een tweede exemplaar zullen kunnen breien.”

(CLL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier