200 ontgravingen op begraafplaats van Middelkerke zijn gestart

Vanaf deze week, en dat vier weken lang, is een gespecialiseerde firma aan de slag om 200 niet-geconcedeerde graven te verwijderen op de gemeentelijke begraafplaats van Middelkerke. Het gaat om graven waarvan de kosteloze termijn verstreken is of waarvan de concessietermijn is verstreken en niet verlengd is geworden.

De ontgravingen gebeuren met het grootste respect voor de overledenen.© LC
De ontgravingen gebeuren met het grootste respect voor de overledenen.© LC

Tot eind vorig jaar kregen familieleden de gelegenheid om concessies betalend te verlengen. Schepen Henk Dierendonck: “We hebben bordjes geplaatst bij de graven en de procedure heeft een jaar gelopen zodat iedereen zeker op de hoogte kon zijn van het voornemen en kon reageren. Het gaat meestal om verwaarloosde graven waar niemand nog naar omkijkt. In de vorige legislaturen werd hieraan weinig aandacht besteed, vandaar ook dat het nu om zoveel graven gaat.”

Respectvol

In eerste instantie worden de grafzerken weggenomen en daarna wordt gestart met de eigenlijke ontgraving. De gemeente voorziet twee knekelputten op het kerkhof waar de beenderen en menselijke resten in verzameld zullen worden. Dat gebeurt met het grootste respect voor de mensen die er begraven liggen. De werkplek is volledig afgezet met beschuttende zwarte plastic zodat niemand de plek kan betreden.

De hoofdingang van de gemeentelijke begraafplaats wordt ook tijdelijk afgesloten , maar de andere delen van het kerkhof zijn bereikbaar via de oude toegang van de begraafplaats. (PBM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.