102-jarige Maria Snauwaert gaat zus Rachel (104) achterna

Op de foto herkennen we de 102-jarige Maria Snauwaert met familie, burgemeester Annick Vermeulen en de schepenen Ann Devriendt, Charlotte Vermeulen, Ellen Goes en Stijn Timmerman. (foto BC)
Redactie KW

Maria Snauwaert mocht begin deze week liefst 102 kaarsjes uitblazen. De naaister op rust deed dat in het woonzorgcentrum Klaverveld. “We mogen stellen dat een lang leven in de genen zit, want Maria’s zus Rachel is 104 jaar geworden”, vertelt burgemeester Annick Vermeulen.

De geboren en getogen Zedelgemse Maria Snauwaert mocht op maandag 8 april 102 kaarsjes uitblazen. Dat deed ze in het woonzorgcentrum Klaverveld met haar medebewoners, familie en een delegatie van het gemeentebestuur. “We mogen stellen dat een lang leven in de genen zit, want Maria’s zus Rachel is 104 jaar geworden”, opent burgemeester Annick Vermeulen het gesprek. Maria’s zus Rachel overleed op 6 januari 2019 in het woonzorgcentrum Rusterloo in Beernem, maar woonde een groot deel van haar leven met haar man André Bolle en kinderen op een klein boerderijtje in de Smissestraat in Wijnendale.

“Maria en haar familie waren en zijn nog altijd bekend omwille van hun naaiatelier voor maatwerk. Velen lieten er kleding op maat maken. Zelf doet Maria ook nog altijd moeite om er goed uit te zien. Goed voor de dag komen, is dan ook altijd haar motto geweest. Voor Maria draagt dit bij aan een positieve ingesteldheid en aan een positieve benadering van het leven. Maria deed de voorbije 102 jaar ook veel voor de gemeenschap en het verenigingsleven. Zo stond ze mee aan de wieg van Neos in het jaar 1983. De vereniging heette toen nog CRM. Vele jaren was ze er een stuwende kracht, onder meer in het bestuur”, aldus nog de burgemeester.

Vijf meisjes

Toen Maria honderd jaar werd, mocht ze haar eeuwfeest nog thuis vieren in de Brugsestraat in Zedelgem. Maria zag het levenslicht op 8 april 1922 als dochter van Charles Snauwaert en Marie Vandekerckhove, en groeide op op de ouderlijke boerderij langs de Dokter Adriaensstraat samen met haar vier zussen Rachel, Margaretha, Simmona en Jacqueline. In 1960 verhuisde Maria naar het huis in de Brugsestraat op Zuidwege waar ze sindsdien altijd heeft gewoond, tot haar verhuis naar het woonzorgcentrum Klaverveld.

Samen met zus Margaretha runde ze op dat adres een bekend naaiatelier voor maatwerk. In de tijd die overbleef hielp Maria graag mee met zus Simmona, die in hetzelfde huis een kruidenierszaak had. De drie zussen werkten zich voor dag en dauw uit de naad voor de klanten, zodat de werknemers van de nabije Clayson-fabriek nog vlug vóór de werkdag konden langsrijden. Daarnaast namen de zussen ook nog de zorg voor hun ouders op zich.

Gezond eten

Naar aanleiding van haar eeuwfeest, verklapte Maria haar geheim om gracieus de kaap van honderd te ronden. “Gezond eten en voldoende slapen. Ik heb nu eenmaal ook de goede genen meegekregen. Maar zo lang zo gezond te blijven, dat had ik niet gedacht. Zolang het geheugen en de spraak nog goed zijn, is alles oké. Ik loop niet graag hoog op met mezelf. We hebben in het leven alles gehad wat we moesten hebben. En al wat ik wens heb ik nog steeds rond me”, vertelde ze daarover in deze krant. (BC)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier