100 km van Ieper vzw komt met alternatief

Op de foto zien we een deel van het dagelijkse bestuur met v.l.n.r. Marc Desmet, Stefaan Carrein, Philippe Begasse, Kris Deweerdt, Bennie Deronne, Krist Vanhaverbeke en Thierry Buseyne. (foto TOGH)
Op de foto zien we een deel van het dagelijkse bestuur met v.l.n.r. Marc Desmet, Stefaan Carrein, Philippe Begasse, Kris Deweerdt, Bennie Deronne, Krist Vanhaverbeke en Thierry Buseyne. (foto TOGH)
Redactie KW

Vorig jaar was er geen 100 km van Ieper. Dit jaar bleef de organisatie niet bij de pakken zitten en komt er de 100 km ‘rond’ Ieper: vijf lussen in achtvorm van ongeveer 20 km die je kunt wandelen van 13 tot 24 mei vanuit Ieper en de tien deelgemeenten.

De coronacijfers laten de vzw 100 km van Ieper niet toe om in het hemelvaartsweekend op 14, 15 en 16 mei een ‘normale’ 49ste ‘100 km van Ieper’ te organiseren. “Vorig jaar hebben we op het laatste nippertje, beslist om niets te organiseren, maar dit jaar wilden we toch zeker naar buiten treden als organisatie”, zegt secretaris Thierry Buseyne. “Zo is het idee ontstaan om de 100 km ‘rond’ Ieper te doen. Vanuit Ieper en de tien deelgemeenten zal er door iedereen in lusvorm kunnen gewandeld worden over afstanden van 8 tot meer dan 40 km. Onze parcoursbouwers hebben vijf lussen in achtvorm van ongeveer 20 km uitgestippeld. Elke lus van 20 km bestaat bovendien uit twee kleinere lussen van een 10-tal km die telkens ook apart gestapt kunnen worden. Ideaal voor minder geoefende stappers, gezinnen met kinderen en G-sporters.”

De elf startplaatsen bevinden zich ter hoogte van de kerk/dorpsplein in elke Ieperse deelgemeente en aan de Fenix. Een grote 100km-kegel zal telkens de startplaats aanduiden. “Alle parcours zullen vanaf 13 mei (Hemelvaart) tot en met 24 mei (Pinkstermaandag) permanent bewegwijzerd worden. De parcours zullen ook in GPX-formaat beschikbaar zijn en via onze website ook met een QR-code kunnen gedownload worden”, vervolgt Thierry. “Inschrijven hoeft helemaal niet en elke wandelaar kan vrij bepalen wanneer, waar en welke lus hij/zij wenst te stappen. Alles samen zullen er meer dan 100 km wandelwegen bewegwijzerd worden. Een aantal lussen van 20 km raken elkaar waardoor er voor de liefhebbers ook ongeveer 40 km kan gewandeld worden. Het wordt dus een 12-daagse vrijblijvende ‘gratis’ formule zonder inschrijvingen, bevoorradingen… maar met de focus op wandelen in en ‘rond’ Ieper. De uitdaging is uiteraard om in twaalf dagen alle lussen af te stappen.”

De 100 km van Ieper onderscheidt zich van andere meerdaagse wandeltochten door het internationale karakter. “We hebben een redelijk groot aantal buitenlandse deelnemers, en dan vooral Engelse, maar ook Duitsers, Nederlanders en Fransen. Dat zorgt voor een speciale sfeer”, aldus Thierry Buseyne. “De buitenlanders overnachten ook hier altijd. Vroeger was dat in de kazerne waar we nog tot 300 man overnachting geboden hebben. De laatste jaren doen we dat in De Klepper. In 2019 sliepen daar nog 110 mensen, maar dat zijn dingen die in coronatijden natuurlijk helemaal uit den boze zijn.”

Sergeant Eric Smith

Die internationale uitstraling heeft de 100 km van Ieper vooral te danken aan de Engelse sergeant Eric Smith, die in 1974 voor het eerst meedeed. “Hij begon reclame te maken in Engeland, vooral bij militairen”, zegt Thierry. “Zo begonnen militaire groepen af te komen, vroeger weliswaar meer dan de laatste tien jaar. Eric Smith komt nog altijd, ook al is hij ondertussen 72 jaar. We werden zelfs uitgenodigd op het trouwfeest van zijn zoon, hebben een doop meegemaakt. Iemand van het comité is zelfs meter van zijn zoon. Om maar te zeggen dat er een speciale band is tussen Eric Smith en de 100 km van Ieper.”

Volgend jaar is de 50ste editie en dat willen we in de verf zetten

Thierry Buseyne raakte betrokken bij de 100 km van Ieper begin jaren tachtig. “In 1983 ben ik begonnen bij de stad Ieper als sportfunctionaris. “Op dat moment klopte de ‘Ieperse Wandelcub’, die toen de wandeldriedaagse organiseerde, aan bij het stadsbestuur met de vraag of zij de organisatie wilde overnemen. Jan Durnez was toen schepen van Sport en sprak me aan. Ik zei dat ik het wel zag zitten, maar dan niet als ambtenaar maar als vrijwilliger. Er waren nog een aantal vrijwilligers van de vorige club die verder wilden doen. Samen met enkele vrienden en enkele mensen van het eerste uur hebben we dan in 1984 de ‘100 km van Ieper vzw’ opgericht. 37 jaar later ben ik nog steeds secretaris en Jan Durnez nog steeds voorzitter.”

De wandelclub telt 58 leden en heeft een negenkoppig dagelijks bestuur. Zes van de negen bestuursleden zijn parcoursbouwers. “Iedereen heeft zijn regio: Koen en Kris in Heuvelland, Stefaan en Luc nemen het parcours richting Zonnebeke en Zillebeke voor hun rekening, en Krist en Pierre doen de regio Palingbeek/Hollebeke. Zo zitten ze niet in elkaars vaarwater”, legt Thierry uit.

“We proberen de grote wegen te vermijden”, zegt parcoursbouwer Krist Vanhaverbeke. “Dat brengt natuurlijk extra werk met zich mee omdat je het zelf volledig moet afstappen om alles uit te pijlen. Alles moet dan ook nog eens gecontroleerd worden, want het kan gebeuren dat er hier en daar kwajongens de pijltjes weghalen of verkeerd hangen. We doen nooit hetzelfde parcours. Dit jaar blijven we ook op grondgebied Ieper, dat is ook een verschil met een normale editie.”

Volgend jaar staat de 50ste editie voor de deur. “We hebben al een beetje gebrainstormd over hoe we die jubileumeditie extra in de verf kunnen zetten. Het is dus zeker de bedoeling om er iets speciaals van te maken, wellicht een soort van ‘best of’, en met een speciale herinneringsmedaille”, besluit Thierry.

(TG)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.