1 Mei Festival dit jaar op de Grote Markt in Kortrijk

De organisatie van het 1 Mei Festival is er klaar voor. (Foto: Ludo Ostijn)
Redactie KW

Op 1 mei vindt in Kortrijk al voor de dertigste keer het ‘1 Mei Festival’ plaats, dit jaar op de Grote Markt. Het evenement is gratis en trekt ieder jaar een ruim publiek naar de Kortrijkse binnenstad.

De Grote Markt in Kortrijk zal dit jaar het decors worden van het ‘1 Mei Festival’, dit voor de eerste keer, nadat het door werken gedwongen het Schouwburgplein moest verlaten. “Vorig jaar ging het festival door op het Schouwburgplein, maar door werken, verhuizen we dit jaar naar de Grote Markt. Vanaf volgend jaar keren we normaal terug naar onze vaste stek, het Begijnhofpark. Waar het allemaal begon, maar ook die locatie moesten we even verlaten door de werken die er al een tijdje aan de gang zijn”, vertelt programmator en schepen van Kortrijk Bert Herrewyn.

Ijzersterke line-up

Programmator Bert Herrewyn spreekt zelf van een ijzersterke line-up met heel wat talent voor de toekomst. “Elk jaar tracht ik talent te afficheren die nog niet volledig is ontdekt, maar op de rand staat van een grote doorbraak. Dit jaar ben ik ervan overtuigd dat we met een ijzersterke line-up op de proppen komen. Houd onder andere de – stevige gitaren van de – Meltheads, die spelen om 19:00 uur en HipHop talent Leblanc, die de avond aflsuit, de komende jaren extra in de gaten.”

Aftrappen doen ze dit jaar met funky coverband Project X. Om 16:00 speelt ‘The Skadillacs’ een tribute aan de betere ska. Om 17:30 staat ‘Orchestra International Du Vetex’ op het podium, een ‘specialleke’ volgens Bert. “De vrolijke feestfanfare bestaat 20 jaar en ze azijn ooit ontdekt op ons festival. Nu touren ze de hele wereld rond, en speciaal voor onze dertigste verjaardag komen ze terug naar waar het voor hen allemaal begon. Bovendien nemen ze enkele hele grote Nederlandstalige namen mee, maar wie dat zijn, kan ik nog niet vertellen.”

Gratis

Het festival is al heel haar leven gratis en wordt georganiseerd door vzw Mayday Mayday. Hier zetten Solidaris, ABVV en Vooruit Kortrijk hun schouders onder. Een festival vanuit sociale hoek dat toegankelijk is voor iedereen. “We zijn een inclusief festival waar iedereen welkom is, ongeacht leeftijd of sociale afkomst”, vertelt Bert.

Wie graag geniet van een stukje vlees op de barbecue schrijft best tijdig in. Na de barbecue start om 14:30 het muziekprogramma. Door Joetz vzw, een erkende landelijke jeugdvereniging, wordt een kinderdorp ingericht. Meer informatie en inschrijven voor de barbecue kan op maydaymayday.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier