Zeven West-Vlamingen, onder wie burgemeester van De Panne, niet in orde met aangifte van mandaten

Bram Degrieck is burgemeester van De Panne.©GUS GUS
Bram Degrieck is burgemeester van De Panne.©GUS GUS
Olaf Verhaeghe

Zeven West-Vlaamse lokale politici hebben vorig jaar geen mandatenlijst voor 2019 ingediend bij het Rekenhof. Die aangifte is verplicht sinds 2005 en schetst een duidelijk beeld van het aantal mandaten, ambten en beroepen die politici en ambtenaren uitoefenen. Opvallende naam op de lijst is Bram Degrieck, burgemeester van De Panne. “Helemaal uit het oog verloren”, reageert hij kort. “Shame on me!”

Vorig jaar hebben 55 mensen geen mandatenlijst voor 2019 ingediend bij het Rekenhof. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijsten die het Rekenhof maandag publiceerde in het Belgisch Staatsblad . Sinds 2005 zijn openbare mandatarissen en hogere ambtenaren van federale, regionale, provinciale en lokale overheden en het Europees Parlement verplicht om al hun mandaten en beroepen aan te geven. Ook bestuurders van intercommunales en andere organisaties waarop de overheid een ‘overheersende invloed’ heeft, moeten hun betaalde mandaten aangeven.

Eén burgemeester

In West-Vlaanderen gaat het om zes politici, onder wie Bram Degrieck, burgemeester van De Panne de meest opvallende naam is. Hij reageerde kort op een vraag om verduidelijking van onze redactie: “Ai ai ai, dat ben ik helemaal uit het oog verloren. Shame on me!” Verder dienden Wim Aernoudt (schepen in Gistel voor N-VA), Sam De Rechter (gemeenteraadslid in Koksijde voor N-VA), Fanny Decock (gemeenteraadslid voor Open VLD in Kuurne), Carine Geldhof (schepen in Oostrozebeke voor Oostrozebeke.nu) en het Brugse raadslid Ingrid Vandamme (CD&V) geen mandatenlijst voor 2019 in. Ook Erna Vienne, huidig voorzitter van het Seamen Centre Zeebrugge, bleef volgens het Rekenhof in gebreke.

Wim Aernoudt en Bram Degrieck duiken daarnaast ook op op de lijst met personen die hun vermogensaangifte niet indienden bij het Rekenhof. Uit West-Vlaanderen herkennen we daar verder Nathalie Delva (oud-schepen in Veurne voor CD&V), Kris Demeyere (schepen in Knokke-Heist voor Gemeentebelangen), Tom Noyez (oud-CD&V-schepen in Hooglede), Geert Pyfferoen (schepen in Oostkamp voor CD&V) en gemeenteraadslid Amelie Soenens (CD&V). Die vermogensaangifte wordt niet gepubliceerd, maar bewaart het Rekenhof onder gesloten omslag.

Boetes?

Of de betrokken politici zich aan een administratieve boete mogen verwachten, is lang niet zeker. Het Rekenhof kan boetes tot 1.000 euro opleggen, maar geeft naar eigen zeggen voorrang aan het begeleiden van de mandatarissen. “Door deze aanpak is het aantal mensen dat geen mandatenlijst indiende, verder gedaald”, klinkt het.

Exact 10.918 personen dienden hun mandatenlijst voor 2019 wel correct in. Het jaar voordien waren dat er nog 9.777. Ook het aantal vermogensaangiften is gestegen, meer bepaald van 4.299 in 2019 naar 4.789 in 2020. De ‘mandatenkampioen’ in 2019 was Françoise Roels van vastgoedgroep Cofinimmo. Zij komt aan 90 mandaten. Daarvan zijn er twee bezoldigd: bij Cofinimmo en als lid van de raad van bestuur van Proximus Media House, het vehikel achter Proximus TV. De volledige lijst met mandaten in ons land – goed voor dik 1.400 pagina’s – vind je hier .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier