Zedelgemse schepen Noël Baesens stapt uit de lokale politiek

Noël Baesens geniet vanaf januari van zijn welverdiende pensioen. "Ik ben altijd Noël gebleven." © foto BC

Eind deze maand sluit Noël Baesens (CD&V) een belangrijk hoofdstuk af in zijn leven. Het nieuwe jaar heeft mooie vooruitzichten. Eentje van minder verplichtingen en meer genieten. “Al ben ik nooit een dag met tegenzin schepen geweest. Maar nu is het genoeg. Ik ben 68, ik zie het mij geen termijn van zes jaar meer uithouden. Het is nu aan de jongere generatie.”

Na 24 jaar stapt Noël Baesens uit de lokale politiek. Daarvan was hij de voorbije twaalf jaar schepen van Senioren, Noord-Zuid, Andersvaliden en Centrumraden.

BIO – Noël Baesens

– Noël Baesens (68) is de weduwnaar van Rosanna Debusschere en de levensgezel van Monique Kempinck. Hij heeft twee dochters, Tania en Sylvia en twee kleinkinderen: Gianni De Cloedt en Luna Develter. Noël woont in de Peter Benoitstraat in Aartrijke.

– Werkte 40 jaar lang bij Case New Holland in Zedelgem en was er vakbondsman/hoofdafgevaardigde voor het ACV.

– Ging in de politiek in 1994. Is zeer actief in het verenigingsleven en is al 27 jaar voorzitter van KWB Aartrijke.

Hoe bent u destijds in de politiek beland?

“Het is nooit mijn ambitie geweest om in de politiek te gaan. Had Jef Roose het me destijds geen twintig keer gevraagd, ik was niet overstag gegaan. Ik ging mee met de toenmalige CVP. In 1994 werd ik OCMW-raadslid, van 1997 tot 2006 was ik gemeenteraadslid, vanaf 2006 was ik schepen. Dat ben ik gebleven tot nu. Mijn stemmenaantal is er altijd op vooruit gegaan.”

En nu neemt u afscheid. Met pijn in het hart?

“Neen, met m’n volle gedacht. Het is genoeg. Ik heb bij wijze van spreken heel leven m’n leven ten dienste gestaan van de mensen. Al op m’n 20ste was ik vakbondsman bij CNH, nu ben ik er 68. Ruim 48 jaar heb ik veel vergaderd en ben ik veel op de baan geweest. Al ben ik nooit een dag met tegenzin schepen geweest. Maar nu is het genoeg. Toch laat ik de mensen niet in de steek, ze mogen nog bij me aankloppen en dan wijs ik ze graag de weg.”

Wat was uw mooiste verwezenlijking als schepen?

“De invoering van de mantelzorgpremie, daar heb ik hard voor gewerkt. Meer dan 500 Zedelgemnaars krijgen deze premie die 30 euro per maand bedraagt. De mensen appreciëren dat. Ik ben ook heel trots op ons gemeenschapscentrum Jonkhove. Het is veruit het mooiste centrum van de vier deelgemeentes. Dat is natuurlijk niet alleen mijn verdienste, maar ik heb er wel mijn steentje toe bijgedragen.”

Niet alleen u, maar ook schepen Patrick Arnou neemt definitief afscheid van de politiek. Mede hierdoor is het schepencollege licht gewijzigd. Hebt u vertrouwen in de toekomst?

“Natuurlijk. Mijn bevoegdheden gaan naar Ellen Goes van CD&V. Ik ben daar blij om, niet in het minst omdat Ellen van de jonge generatie is. Het zijn ten slotte de jongeren die onze toekomst zijn.”

“Los daarvan vind ik het wel spijtig voor Geert Verhegge dat hij zijn schepenpost verliest. Maar dat is nu eenmaal het gevolg van de afspraken tussen de kartelpartners. Bovendien had ik ook luidop voor de verkiezingen voorspeld dat Dirk Verhaeghe 2.000 stemmen zou halen. Het zijn er uiteindelijk zelfs ruim 2.300 geworden. Onze Dirks (Dirk Verhaeghe en Dirk Defevere van de dienst Burgerzaken, red.), dat is 40 jaar puur dienstbetoon tot en met. Zij zijn niet alleen bekende gezichten bij de Zedelgemnaars, ze doen ook meer dan hun job. Mensen appreciëren zoveel toewijding en dat heeft zich vertaald in het stemlokaal. Ik was daar niet van verwonderd, want ik ben zo ook grotendeels aan m’n stemmen geraakt.”

Door uw werk als vakbondsman?

“Onder andere. Al meer dan 30 jaar vul ik jaarlijks meer dan 200 belastingbrieven in, dus al van voor ik in de politiek ging. Duizenden belastingbrieven heb ik ingevuld. Ik heb dat nooit gedaan om iets in ruil te krijgen. Ik heb nooit een cent aangenomen, ik zei dan aan de mensen dat ze het maar aan hun kleinkinderen moesten geven. Maar de mensen vergeten het niet als je iets voor hen doet.”

Hoe gaat u uw dagen vullen?

“Fietsen, eens meer naar ons chaletje in de Ardennen gaan, eens meer op reis gaan naar Tenerife… En natuurlijk is er ook nog het verenigingsleven. Ik blijf wel maar in één bestuur actief en dat is als voorzitter van KWB Aartrijke. Voor de rest heb ik al mijn lidmaatschappen hernieuwd. Neen, ik zal mij niet vervelen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier