https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wevelgems relanceplan steunt verenigingen

De groep van W.A.T. op Scène was in maart 2020 helemaal klaar voor een lichtjes absurde klucht. Nu wordt het zaak om weer in gang te schieten, zegt Linda Samyn vooraan rechts op de foto. Die relancepremie helpt alvast. (foto SL)
De groep van W.A.T. op Scène was in maart 2020 helemaal klaar voor een lichtjes absurde klucht. Nu wordt het zaak om weer in gang te schieten, zegt Linda Samyn vooraan rechts op de foto. Die relancepremie helpt alvast. (foto SL)
Stefaan Lernout

Afgelopen vrijdag keurde de gemeenteraad het zogenaamde relanceplan goed. Een duwtje in de rug voor verenigingen die opnieuw mogen opstarten, en voor nieuwe publieksactiviteiten. Ook het huren van feestmateriaal en socio-culturele infrastructuur zal tot eind dit jaar de helft minder kosten.

Door de Coronapandemie kwam het verenigingsleven haast helemaal stil te liggen. Van grote initiatieven zoals wijkfeesten of culturele evenementen zoals een toneelvoorstelling was al helemaal geen sprake. Sport en vrije tijd voor jeugd kon met mondjesmaat.

“We hebben in een eerste ronde in totaal totaal 183 138,62 euro herstelsubsidies uitbetaald”, zegt schepen van Cultuur en Feestelijkheden Lobke Maes (CD&V). “Subsidies voor geannuleerde evenementen of verhoging van subsidies voor verenigingen die inkomsten misliepen door acties die ze niet konden organiseren.”

Noodfonds

Tot 15 april konden verenigingen aanvragen indienen voor een tweede ronde van herstelsubsidies. Nu het lijkt dat de versoepelingen zich zullen doorzetten, maakt het gemeentebestuur zijn plannen bekend voor een derde ronde. “Daarmee willen we de verenigingen en nieuwe of aanpaste initiatieven relanceren”, aldus schepen Maes. Met die derde ronde zullen de subsidies de Wevelgem van Vlaanderen ontving uit het noodfonds, 449.469,82 euro om precies te zijn, verder verdeeld worden over de verenigingen en de organisatoren.

“Erkende vrijetijdsverenigingen kunnen een eenmalige heropstartsubsidie van 125 euro bekomen voor een eerste bijeenkomst van de vereniging met bestuur en vrijwilligers. Organiseren die vrijetijdsverenigingen nieuwe publieksactiviteiten, of een activiteit dat de reguliere werking overstijgt, dan kunnen ze een aanvraag indienen voor een relancesubsidie tot 3000 of 6000 euro. En tenslotte krijgen ze 50 procent korting bij het ontlenen van van feestmateriaal en het gebruik van socio-culturele infrastructuur.”

Zoveel te vertellen

De subsidies gelden voor activiteiten die plaatsvinden tussen 8 mei en 31 december 2021. Die heropstartpremie van 125 euro lijkt wel een mooi cadeau voor de vele verenigingen die Wevelgem telt.”

“Met toneelvereniging W.A.T. Op Scène waren we sowieso van plan om binnenkort een heropstart te maken”, zegt voorzitter Linda Samyn. “Een van de pistes waar we aan dachten is een Coronavriendelijke wandeling, in groepjes. Te combineren met een zoektocht waarbij producties die we in het verleden brachten de leidraad vormen. Als we die 125 euro kunnen gebruiken om onze leden onderweg een drankje aan te bieden is dat meegenomen natuurlijk.”

“Dergelijke initiatieven zijn zeker mogelijk”, antwoordt Lobke Maes. “Een eerste bijeenkomst na al die maanden, er valt zoveel te vertellen en dat kan zeker met een hapje en een drankje.”

“Het is ook duidelijk dat de noden of wensen niet bij alle verenigingen hetzelfde zijn, daarom organiseren we deze maand nog een bevraging. Zeker is dat we ook dit jaar Staycation activiteiten zullen aanbieden. Dit alles moet ervoor zorgen dat we opnieuw een zomer vol activiteiten tegemoet gaan!”

De heropstart- en lanceringssubsidie kan aangevraagd worden via een formulier op wevelgem.be

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.