Voormalige Oostendse schepen Niko Geldhof vraagt vrijspraak

Redactie KW

Niko Geldhof wordt verdacht van valsheid in geschrifte bij de aangifte van zijn uitgaven naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2012, maar vraagt de vrijspraak.


Het onderzoek naar de gewezen sp.a-schepen kwam er nadat de lokale N-VA in februari 2013 een klacht indiende bij de onderzoeksrechter. Eerder werd Niko Geldhof door de raad voor verkiezingsbetwistingen al drie maanden geschorst omdat hij te veel geld spendeerde tijdens de campagne. De politicus zou voor zijn campagne giften ontvangen hebben van een door stad Oostende gesubsidieerde vzw. Hij wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte bij zijn aangifte van de verkiezingsuitgaven.

Björn Anseeuw, Vlaams parlementslid en voorzitter van N-VA Oostende, stelde zich samen met twee partijgenoten burgerlijke partij. Ze vorderden een euro morele schadevergoeding.

Van geen kwaad bewust

Niko Geldhof houdt vol dat hij zich van geen kwaad bewust was. Het intentioneel element van de tenlasteleggingen is volgens de verdediging dan ook niet bewezen. Ondergeschikt vroeg de raadsman van de politicus om zijn cliënt opschorting van straf te geven. Voorts hekelde de verdediging de houding van de N-VA in het dossier. Hij verwijt hen dat ze het proces in de pers voerden.

De rechtbank doet uitspraak op 23 december. Niko Geldhof zette begin oktober een stap terug ten voordele van titelvoerend schepen Johan Vande Lanotte. Hij stapte ook op als gemeenteraadslid.

Steun uit onverwachte hoek

Opvallende aanwezige in de rechtbank was Frans Vancoppenolle, alias ‘Franske van Wendy van Wanten’. Hij maakte deel uit van een groepje intimi dat de schepen een hart onder de riem kwam steken tijdens de pleidooien.

(Belga/AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.