Vlaams Belang voert actie tegen censuur voor Kortrijkse gemeenteraad

Annelies Nollet

Maandagavond voerde een tiental sympathisanten van Vlaams Belang actie aan de deur van de gemeenteraadszaal in Kortrijk. Ze eisten meer inspraak in de gemeenteraad. Volgens fractieleider Wouter Vermeersch wordt de oppositie er al maanden schandelijk behandeld.

De discussie over censuur in de gemeenteraad woedt al een tijdje in de Kortrijk. Zo verliet de Groen-fractie al enkele keren een zitting. Naar eigen zeggen deden ze dat omdat het stadsbestuur persberichten uitstuurt over zaken die nog niet voorgekomen zijn op de gemeenteraad. “Op die manier zijn wij compleet overbodig”, liet fractieleider van Groen David Wemel toen optekenen.

Vlaams Belang treedt hen daar nu in bij. “De meerderheid (SP.A, N-VA en Team Burgemeester, red.) behandelt de oppositie (Groen, CD&V en Vlaams Belang, red.) als hun voetveeg. Dat kan niet”, verduidelijkt Wouter Vermeersch de actie. “Bovendien willen wij het debat van de hoofddoek in Kortrijk uitgebreid voeren, maar krijgen we daar de kans niet toe.” Tot slot eist de partij ook inzicht in de criminaliteitscijfers volgens nationaliteit. “In alle andere steden kan dat wel, waarom hier niet?”, vraagt Vermeersch zich af. Burgemeester Vincent Van Quickenborne verwees de fractieleider voor die laatste vraag door naar de West-Vlaamse gouverneur, Carl Decaluwé.

De actie verliep vrij rustig. De partijleden scandeerden de slogan “Geen censuur in onze stad” en hielden spandoeken omhoog. De andere gemeenteraadsleden konden de zaal gewoon betreden. Roel Deseyn (CD&V) gaf hen zelfs heel sympathiek een hand.

(AN)