“De manier waarop wij campagne gevoerd hebben, komt perfect overeen met de West-Vlaamse volksaard. Vandaar dat wij zo goed gescoord hebben”, zeggen Bruggeling Stefaan Sintobin en Zuienkerkenaar Kurt Ravyts over het sterke resultaat van Vlaams Belang. Zij zullen straks in respectievelijk het Vlaams parlement en de Kamer van Volksvertegenwoordigers zetelen.
De Brugse regio vaardigt straks vier vertegenwoordigers voor Vlaams Belang af in het Vlaams parlement en de Kamer van volksvertegenwoordigers: Stefaan Sintobin (Brugge), Yves Buysse (Brugge), Dominiek Sneppe (Loppem) en Kurt Ravyts (Zuienkerke). Twee van hen hebben een bijzondere band: Kurt Ravyts, die derde stond op de federale lijst, werkt al even als medewerker van Stefaan Sintobin, lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen.
Hoe verklaren jullie het succes van het Vlaams Belang bij de verkiezingen?
Stefaan Sintobin: “Ik zie drie factoren: de verjonging en vernieuwing van onze partij onder voorzitter Tom Van Grieken, het feit dat grootstedelijke problemen zich nu ook in West-Vlaamse steden als Roeselare, Kortrijk en Oostende voordoen én de verbreding van ons programma. Vroeger werden wij verketterd als one-issuepartij die enkel bezig was met asiel en migratie. We hebben fel ingezet op sociale thema’s, zoals de pensioenen, de dure rusthuisfacturen en de verhoogde energierekeningen.”
Kurt Ravyts: “In het Vlaams parlement heb ik 15 jaar voor Stefaan gewerkt en mij verdiept in ruimtelijke ordening, landbouw, milieu en energiebeleid. Op het West-Vlaamse platteland heerst er grote onzekerheid over de compensaties voor de betonstop. Wij hebben daarop ingespeeld via de sociale media. Dat is goedkoop én een vorm van directe democratie.”
Is het niet cynisch dat een partij die mensen opzet tegen anderen en een vijandbeeld creëert van de Walen en de vreemdelingen, de verkiezingen wint?
Stefaan Sintobin: “Wij zetten de mensen niet tegen elkaar op en sluiten niemand uit, maar eigen volk komt op de eerste plaats.”
Kurt Ravyts: “Ook conservatieve allochtonen voelen zich tot ons aangetrokken.”
Vlaams Belang scoorde beter op het West-Vlaamse platteland dan in Brugge. Hoe komt dat?
Stefaan Sintobin: “In Brugge heeft het Vlaams Belang het altijd wat moeilijker gehad. Maar onze score ging nu maal drie! Op het platteland moesten wij niet opboksen tegen topkandidaten als Mercedes Van Volcem (Open VLD), Maaike De Vreese (N-VA) en Franky Demon (CD&V).”
Wij willen niet het OCMW van de hele wereld zijn
Kurt Ravyts: “In Brugge heb je een intellectueler publiek en minder vervreemding. Bovendien is in de Westhoek de Vlaamse Beweging vrij sterk.”
Dreef N-VA kiezers in uw armen door te hameren op het dossier transmigranten?
Stefaan Sintobin: “We hebben de overwinning te danken aan onszelf. De manier waarop wij campagne gevoerd hebben, komt overeen met de West-Vlaamse volksaard.”
Zijn jullie klimaatnegationisten?
Stefaan Sintobin: “Neen. Klimaatrealisten! Onze energie moet duurzaam, veilig, betaalbaar en zeker van bevoorrading zijn. Daarom pleiten we voor het langer openhouden van de twee jongste kerncentrales. Met windmolens en zonnepanelen kun je niet aan alle noden voldoen. Herinner u dat er eind vorig jaar al een afschakelplan was…”
Kurt Ravyts: “We willen een oordeelkundige inplanting van windturbines aan land, enkel in een industriële omgeving. Geen muur van windmolens langs de E40 van Jabbeke tot aan de Franse grens. Er zijn al meerdere aanvragen voor parken met meer dan 40 turbines.”
Met een ‘links’ sociaaleconomisch programma heeft het Vlaams Belang zich opgeworpen als dé verdediger van de arbeiders en de kleine man. Een rol die vroeger voor de socialisten was…
Stefaan Sintobin: “Je moet niet links zijn om sociaal te zijn. Ik verzet mij tegen de begrippen links en rechts, er is eerder een tegenstelling tussen nationalisme en globalisme. Of het volk tegen de elite. Wij zijn de stem van het volk en kanten ons tegen een opengrenzenbeleid. We willen niet het OCMW van de wereld zijn.”
Waarom wordt er geklaagd? We hebben het goed en Brugge is de mooiste stad.
Stefaan Sintobin: “Er is veel verdoken armoede en vereenzaming. 10 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Veel ouderen kunnen hun rusthuisfactuur niet betalen. Met een pensioen van 1.200 euro kom je niet rond, als je een flat van 750 euro moet huren.”
Verkiezingen 26 mei 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier