“Verschil tussen wat Trump zegt en wat hij doet”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Karl Lagatie is 36 en afkomstig van Veurne. Hij is diplomaat in Washington DC.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Vooral dankzij het basketbal ben ik altijd aangetrokken geweest door Amerika”, zegt Karl Lagatie. “In de zomer van ’98 kwam ik als AFS-uitwisselingsstudent voor het eerst in de VS. Dat was in Chicago, de stad van mijn grote idool Michael Jordan. Ik liep voor een jaar school in een klein dorpje in de Midwest, aan de Mississippirivier op de grens tussen Illinois en Iowa. Na mijn studies in Leuven, deed ik enkele maanden stage bij de VN in New York en sinds mei 2010 werk ik als diplomaat in de VS. Eerst vier jaar bij de Belgische Vertegenwoordiging bij de VN in New York en nu woon ik samen met mijn echtgenote in Washington.”

Protestmarsen

“Of er iets veranderd is sinds Trump? In het dagdagelijkse leven hier in Washington heel weinig. Dit is een Democratisch bastion, een jonge, kosmopolitische stad die volop aan het boomen is. Wel zie je nu geregeld enorme protestmarsen – de vrouwenmars vlak na de inauguratie, de klimaatmars onlangs nog – en hoewel Washington als hoofdstad altijd een buitenbeentje was wat dat betreft, merk je dat de politiek toch van heel nabij gevolgd wordt door de gewone man in de straat, veel meer dan onder Obama. Zo wordt de dagelijkse persconferentie van Sean Spicer, de woordvoerder van het Witte Huis, rechtstreeks uitgezonden en trekt ze meer kijkers dan de soaps die op hetzelfde uur lopen.

“Het ‘Trumpisme’ mag je niet zomaar herleiden tot racisme”

“Op professioneel vlak is het nog even aftasten waar het beleid wordt verdergezet en waar veranderingen op til zijn, die een impact kunnen hebben op ons land. Ook moeten vele topjobs in de administratie nog worden ingevuld. Het is natuurlijk bijzonder boeiend om hiervan op zijn minst een bevoorrechte getuige te zijn, hierover te kunnen rapporteren aan ons ministerie in Brussel en soms ook aanbevelingen te mogen doen die, hopelijk, een toegevoegde waarde hebben voor ons land.”

Ontevredenheid

“Of er ook anders naar buitenlanders wordt gekeken?Zelf heb ik dat alleszins nog niet ervaren, maar ik ben als blanke Europeaan waarschijnlijk niet goed geplaatst om daarover te oordelen. Men kan natuurlijk niet ontkennen dat minderhedengroepen zoals Latino’s en moslims zich zorgen maken over Trumps migratiebeleid, maar het zou te eenvoudig zijn om het ‘Trumpisme’ louter tot racisme te herleiden.”

“Na de verkiezingen was ik in Texas en Arizona waar ik heel wat mensen ontmoette die tegen de muur en voor open economische relaties met Mexico zijn en toch voor Trump stemden. Hoewel de snelle demografische veranderingen zeker een rol spelen, is er ook de frustratie rond globalisering en de snelle technologische vooruitgang die gepaard gaan met jobverlies, de economische frustratie van lonen die stagneren sinds 2000 en – zeker in het Zuiden – ook de snelle progressieve veranderingen onder Obama in een maatschappij die nog diep religieus conservatief is. Deze populistische explosie van ontevredenheid op verschillende fronten heeft Trump goed aangevoeld en als geen ander weten te kanaliseren.”

In 2018 weer naar België

“Het is belangrijk voor ogen te houden dat er een onderscheid is tussen wat president Trump zegt of tweet en wat er ook effectief in beleid wordt vertaald. Ondanks de uitdagingen die er zeker zijn in dit land, apprecieer ik enorm de positieve, ondernemende ingesteldheid van de Amerikanen: ‘fail again, fail better’.

“Hoe lang ik hier nog wil wonen?Als diplomaat roteer ik om de vier jaar van post, dus vanaf de zomer van 2018 kom ik weer voor enkele jaren in België wonen.”