Verliezen de socialisten straks de grote steden?

Redactie KW

Nog geen vijfde van de Bruggelingen wil dat Renaat Landuyt burgemeester blijft. Dat blijkt uit een peiling van deze krant bij een representatief staal van 1.480 Bruggelingen. Verliezen de socialisten straks hun laatste echte bastions, grote steden als Brugge en Oostende?

Krant van West-Vlaanderen heeft een ‘flitspeiling’ gehouden, via de sociale netwerksite Facebook. Zo’n flitspeiling is een kortstondige enquête, die enkel op de ‘newsfeed’ verschijnt van mensen uit geselecteerde plaatsen, in dit geval Brugge en deelgemeenten. Een statistische weging door experts zorgde ervoor dat de resultaten representatief zijn voor de hele Brugse bevolking. We hebben de respondenten de volgende vragen voorgelegd: wie moet voor jou de volgende burgemeester van Brugge worden en wie mag zeker geen burgemeester worden.

Op dit moment lijkt het moeilijk voor Renaat Landuyt om zichzelf op te volgen als burgemeester.
Op dit moment lijkt het moeilijk voor Renaat Landuyt om zichzelf op te volgen als burgemeester.© Davy Coghe

Amper 17,5 % van de ondervraagden wil dat huidig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) ook na de komende gemeenteraadsverkiezingen aan het roer blijft. Dat is maar de helft van de score van schepen en OCMW-voorzitter Dirk De fauw (35,2 %) van CD&V. Die laatste lijkt op dit moment dan ook torenhoog favoriet voor de sjerp. Uitdager Pol Van Den Driessche (N-VA) blijft steken op een magere 12,9 %. Opvallend zijn ook de antwoordpercentages op de vraag wie zeker geen burgemeester mag worden. Daar blijkt Dirk De fauw een allemansvriend: nog geen 5% van de ondervraagden wil hem zeker níét als burgemeester. Zowel Renaat Landuyt als Pol Van Den Driessche is door ruim een derde van de Bruggelingen ongewenst als burgervader.

Wat nog in het oog springt: bij de mensen die in 2012 voor de N-VA stemden, kiest vandaag maar 40% voor lijsttrekker Pol Van Den Driessche. Want ook Mercedes Van Volcem (Open VLD) en Dirk De fauw kunnen veel N-VA-kiezers van toen overtuigen. (PJB)

“Als de grote steden vallen krijgt de SP.A het hier heel erg moeilijk”

De SP.A staat nog behoorlijk sterk in onze provincie, maar ook hier staat de partij onder druk. Politicoloog Carl Devos: “Stel dat Brugge en Oostende vallen, twee heel belangrijke steden voor de SP.A… Dan zal die neergang zich ook elders in de provincie verderzetten.”

John Crombez.
John Crombez.© Foto Belga

“De positie van de socialisten is overal aan het verzwakken, ook in onze provincie”, zegt politicoloog Carl Devos van de UGent. “West-Vlaanderen was de voorbije verkiezingen voor SP.A nochtans een goede provincie, door het harde werk van onder andere Johan Vande Lanotte en John Crombez. Zij konden met hun huisbezoeken de neerwaartse trend uit de andere provincies tegenhouden. Nu is de vraag of dat na de verkiezingen van 14 oktober nog altijd zo zal zijn. Stel dat Oostende en Brugge vallen. Dan zijn twee heel belangrijke steden voor SP.A in West-Vlaanderen weg en zal die neerwaartse evolutie zich ook in de rest van West-Vlaanderen verderzetten.”

Carl Devos
Carl Devos© Foto Belga

Vergeleken met andere provincies staat SP.A in West-Vlaanderen nog altijd relatief sterk. Dat blijkt ook uit de kaart op de pagina hiernaast: tussen 2001 en vandaag ging het aantal SP.A-burgemeesters maar met één achteruit en in dezelfde periode steeg het aantal coalities zelfs waar ze deel van uitmaken. “SP.A is de enige partij die meebestuurt in de vier West-Vlaamse centrumsteden (Brugge, Roeselare, Oostende en Kortrijk, red.)”, zegt politicoloog Herwig Reynaert van de UGent. “Het zal er voor hen op aankomen om in die steden stand te houden. Dat wordt dé uitdaging.”

Bredene als dorp van Asterix?

De kust is altijd een SP.A-bastion geweest. Herwig Reynaert: “Je hebt er veel steden waar de mensen van het binnenland naartoe trokken. Daar was een sterk sociaal weefsel voor nodig en goeie sociale voorzieningen. Traditioneel hebben de socialisten dat voor hun rekening genomen. In Oostende was dat een ander verhaal, daar had je ook heel wat industrie en tewerkstelling, waardoor de partij daar de wind in de zeilen kreeg. Eenmaal je als partij sterk staat, trek je de sterkste mensen aan. Die maken op hun beurt de partij sterk.”

Verliezen de socialisten straks de grote steden?
© Foto JS

Een voorbeeld hiervan is Bredene, waar SP.A al sinds 1995 een absolute meerderheid heeft. “Ons geheim,” aldus burgemeester Steve Vandenberghe, “is al dertig jaar lang dag en nacht werken: naar activiteiten gaan, zelf zaken organiseren, met de mensen praten… Ik ben er als burgemeester voor alle inwoners, ook al ben ik een fiere sociaaldemocraat. Je moet een onderscheid maken tussen het lokaal en het nationaal niveau.”

Carl Devos: “De vorige keer hielden Johan Vande Lanotte en John Crombez de SP.A recht in West-Vlaanderen”

Vandenberghe gelooft niet dat nationale SP.A-flaters zoals mailgate een invloed zullen hebben op zijn kansen om weer burgemeester te worden. “Het is niet de eerste keer dat SP.A in het oog van de storm zit en toch haalden we hier iedere keer de absolute meerderheid. In grotere steden zal dat wellicht meer impact hebben.”

Schepen en OCMW-voorzitter Philippe De Coene in die andere grote stad, Kortrijk, blijft strijdvaardig. “Als West-Vlaamse SP.A werken we zeer hard. Dat zag je ook in 2014. Ons nationaal gemiddelde was 14 %, in West-Vlaanderen haalden we 17 %. SP.A is zoals alle West-Vlamingen: voetjes op de grond, nuchter blijven en de mensen in de ogen kijken.”

Herwig Reynaert: “Standhouden in de vier West-Vlaamse centrumsteden: dat wordt dé uitdaging voor de SP.A”

“John Crombez en ikzelf hebben hetzelfde profiel: harde werkers en dicht bij de mensen. We komen uit een gezin van duivenliefhebbers, een volkssport. Bij KV Kortrijk zitten de socialistische schepenen niet in de tribune, ze staan achter de goal.”

Philippe De Coene stelde echter ook vast dat SP.A op nationaal vlak onder vuur kwam. “Ik denk dat mensen wel kunnen uitmaken wie hard en goed gewerkt heeft en wie niet. Als je in het voetbal als elftal op het veld komt met de gedachte dat je het niet zal halen, blijf je beter in de kleedkamer. Je moeten de mouwen opstropen en zeggen: die match moet hier wel nog gespeeld worden.”

“Ze onderschatten ons weer”

Ook Oostendenaar en nationaal partijvoorzitter John Crombez weigert aan doemdenken te doen. “In 2012 en 2014 werd SP.A in peilingen en in schattingen van andere partijen onderschat, maar we behaalden toch goede resultaten. West-Vlaanderen is met voorsprong de provincie met de meeste leden. Die werkkracht op het terrein heeft zich vertaald in die betere resultaten. Men heeft ons toen ook onderschat en dat zal nu ook in Brugge niet anders zijn.”

“Wij besturen mee in bijna alle grote steden. Vanuit een visie, niet alleen op sociaal gebied maar ook over cultuur en toerisme. We doen massaal veel huisbezoeken, pensioenavonden en groepsaankopen. Zo kan de bevolking zien wat ze aan ons heeft: een lagere elektriciteitsfactuur en steun bij hun pensioenvragen.”

“Men herhaalt graag dat we er in de peilingen slecht voorstaan, maar twee peilingen geleden waren we de derde partij van Vlaanderen. Het klopt dus niet dat we in de hoek zitten waar de klappen vallen. Dat neemt niet weg dat we liever beter zouden scoren in die peilingen. Nu, de kiezer zal beslissen. Het enige wat we kunnen doen is ervoor zorgen wat we goed werk leveren en hard campagne voeren om onze ideeën die we voor die steden hebben tot bij de burger te brengen”, besluit John Crombez.