In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Ieperling Nicolas Demey (37) woont sinds 2011 in New York.
Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier. p>
Voor hij zich in New York vestigde, woonde Nicolas bijna zeven jaar in Genève. Hij werkt in New York City voor het VN Wereldvoedselprogramma, waar hij hoofd is van het team dat instaat voor de relaties met de private sector in Noord-Amerika. Samen met zijn vriendin Sarah woont hij in Manhattan.
“Radicalisering zal toenemen”
“Had ik mogen stemmen, dan was ik absoluut voor Hillary Clinton gegaan. Haar visie voor Amerika en de wereld liggen dichter bij mijn waarden. Dat Donald Trump president is geworden, leidt dus uiteraard tot frustratie aangezien ik met zijn conservatieve en protectionistische beleid niet akkoord ga. Het feit dat hij ook graag met de waarheid een loopje neemt en impulsieve tweets de wereld in stuurt, stoot me tegen de borst en is president-onwaardig. De VS is een land waar nog veel armoede heerst en ik vrees dat zijn beleid het voor deze mensen nog erger zal maken.”
“Trump heeft ook al aangekondigd dat hij de VN minder steun wil geven, wat een negatieve impact zal hebben op organisaties zoals deze waar ik voor werk en dus op de strijd tegen armoede en hongersnood. Mensen die honger lijden en arm zijn in landen waar er al veel problemen zijn, zijn ook vatbaarder om zich te radicaliseren en zich te keren tegen Westerse waarden. Ze zien geen andere uitweg. De VN speelt een belangrijke rol in het bewaren van de wereldvrede en steun van grote landen zoals de VS is cruciaal.”
“We zijn het erover eens dat de komende vier jaar best zo snel mogelijk voorbij zijn”
“New York is heel liberaal en heeft hoofdzakelijk voor Hillary Clinton gestemd. De stad heeft heel wat internationale inwoners, ik kan niet zeggen dat ik andere bekeken word sinds Trump president is. Mijn Amerikaanse vrienden hebben overtuigend democratisch gestemd dus veel discussies heb ik niet gehad.”
“Onconventionele president”
“Ik denk dat de Belgische media een redelijk correct beeld schetsen van Trump en zijn presidentschap en ik vermoed niet dat er zoveel misverstanden zijn over hem. Hij is conservatief en protectionistisch ingesteld en heeft het niet altijd nauw begrepen op de waarheid. Trump is zeker en vast een onconventionele president, de toekomst zal uitwijzen wat voor impact zijn leiderschap zal hebben op het land en op de wereld.”
“Door mijn job, maar ook uit persoonlijke interesse, volg ik het politieke nieuws elke dag. Ik heb een abonnement genomen op The New York Times omdat ik het nieuws wil volgen en omdat het een krant is die niet bang is om Trump aan te vallen als zijn beslissingen slecht zouden zijn voor het land en de wereld en hij weer onwaarheden de wereld in stuurt. Het is ook interessant om te zien hoe de Vlaamse media reageren op Trump.”
NYC Flandriens
“Op het werk wordt uiteraard vaak over hem gesproken, gezien zijn positie ten opzichte van de Verenigde Naties. Ook onder vrienden heb ik het er geregeld over en we zijn het er eigenlijk allemaal over eens dat de volgende vier jaar best zo snel mogelijk voorbij zijn.”
“Ik denk dat het Trump-presidentschap zeker een invloed zal hebben op het land en de geopolitiek en ik vrees dat het geen al te positieve invloed zal zijn. Aangezien ik in New York woon dat heel liberaal en internationaal is – niet echt representatief voor het echte Amerika – heb ik het hier voorlopig nog naar mijn zin. Ik zie mezelf zeker nog teruggaan naar Europa zodat ik wat dichter bij mijn familie kan zijn. Elk jaar keer ik drie keer terug naar Ieper en het is voor mij belangrijk om dat te kunnen blijven doen. Ik voel me op en top Belg en ben trots op mijn nationaliteit en cultuur. Met enkele Belgische vrienden in New York heb ik twee jaar geleden een wielertoeristenclub opgericht die we de ‘NYC Flandriens’ noemen. Op zaterdag- of zondagochtend maken we een fietstocht samen buiten het stadscentrum en eindigen we steevast in een Belgisch café voor een fris pintje.”
West-Vlamingen in alle staten
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier