Topman Toerisme Vlaanderen snoeihard voor Sabien Lahaye-Battheu: “Dom en leugenachtig”

Peter De Wilde is snoeihard voor Sabien Lahaye-Battheu.© Belga/Christophe De Muynck
Peter De Wilde is snoeihard voor Sabien Lahaye-Battheu.© Belga/Christophe De Muynck
Paul Cobbaert
Paul Cobbaert journalist

“Ik heb een hoge intolerantie voor domheid en leugenachtigheid”, tweette een ziedende Peter De Wilde, ceo van Toerisme Vlaanderen, na het lezen van het interview met Sabien Lahaye-Battheu in deze krant. Dat een topman van een overheidsdienst zo scherp reageert op uitspraken van een politica, is ongezien.

Waarover gaat het? Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) is West-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme. Vorige week verdedigde zij in deze krant de meerwaarde van de provincie door te stellen dat “zonder ons het Vlaamse stimulusprogramma er nooit gekomen zou zijn”. Dat is een extra steunpot van 30 miljoen euro voor de toeristische sector.

“Het is een schande dat ze dat zegt”, aldus De Wilde. “Het stimulusprogramma is een initiatief van Vlaanderen in samenwerking met ondernemingen en provinciale organisaties zoals Westtoer. Ik wil trouwens benadrukken dat de samenwerking met Westtoer vlekkeloos verloopt. Het is vervolgens Toerismeminister Zuhal Demir (N-VA) die de regering kon overtuigen om extra geld vrij te maken, niet evident in deze tijden. De uitspraken van mevrouw Battheu smaken dan ook bijzonder bitter.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dat was niet de enige uitspraak die tegen de borst stootte. De Wilde: “Ik lees ook dat de Vlaamse overheid geen voeling heeft met het terrein. Of dat Vlaanderen in gebreke blijft voor de kustredders. Dat zijn allemaal beweringen die ofwel wijzen op onwetendheid, ofwel op een bewuste verdraaiing van de feiten, en dus kwaadwilligheid. Als het onwetendheid is, zit ze niet op haar plaats en zou ze beter haar conclusies trekken. Als het kwaadwilligheid is, zit ze nog minder op haar plaats.”

Ongemeen scherp

De Wilde beseft dat hij ongemeen scherp reageert voor een ceo van een overheidsdienst, maar blijft achter zijn uithaal staan. “Dit gaat werkelijk te ver voor mij. Een organisatie zoals Westtoer levert nochtans uitstekend werk. Maar uitspraken zoals die van mevrouw Battheu tonen de overbodigheid aan van het politieke niveau van de provincie. En ik ben niet de enige die dat zegt. Ik heb véél reacties gekregen, van ondernemers en zelfs van voormalige gedeputeerden. Ik hoor vooral zeggen hoe weinig mevrouw Battheu zelf op het terrein komt.”

Lahaye-Battheu betreurt deze persoonlijke aanval. Ze blijft achter haar woorden staan. “Ik haalde bewust het stimulusprogramma aan als voorbeeld van goede samenwerking tussen de provincie en Vlaanderen. Het idee kwam vanuit West-Vlaanderen, het kreeg uitvoering op Vlaams niveau en verschillende provincies sloten aan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten