SP.A Oostende: “Noem plein aan Leopold II-standbeeld naar Lumumba”

Redactie KW

Het debat over Leopold II blijft actueel. Oppositiepartij SP.A-Stadsmakers stelt nu ook enkele maatregelen voor. “We pleiten voor een kenniscentrum met museum over de koloniale periode op de huidige zwembadsite, een Patrice Lumumbaplein nabij de Drie Gapers en een historisch kristische duiding in het straatbeeld.” De partij wil het Patrice Lumumbaplein graag gerealiseerd zien nog voor 30 juni, de verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo.

SP.A-Stadsmakers lanceert enkele concrete voorstellen rond de dekolonisering van de stad. “Oostende werd groot gemaakt door Leopold II, dat valt niet te ontkennen”, zegt gemeenteraadslid Jan Vanroose. “Dit werd wel gerealiseerd met bloedgeld, ten koste van miljoenen doden. Dat mogen we absoluut niet vergeten. Net daarom moet er nu een duidelijk tegenbeeld komen.”

Op de komende gemeenteraad van maandag 22 juni zullen er enkele concrete initiatieven worden voorgesteld. “De plaat met de duiding aan het ruiterstandbeeld moet aan de juiste kant van het beeld gehangen worden, bij de afgezaagde hand. Op termijn zou dit beeld, dat beschermd is, in een museum kunnen geplaatst worden. Dat is niet op korte termijn te realiseren.”

Patrice Lumumba

Verder stelt de partij ook voor om het plein aan de ingang van het zwembad, dicht bij de Drie Gapers, naar Patrice Lumumba te noemen. “Verder zou de site van het huidige zwembad ideaal zijn voor een kenniscentrum met museum over de koloniale periode en de gevolgen voor Oostende. Hiervoor kan steun gevraagd worden aan de Koning Boudewijnstichting.” De buste van Leopold II die aan het Clementinaplein staan kan volgens de fractie overgebracht worden naar het stadsmuseum.

“Oostende kent veel straatnamen, pleinen, parken… die gelinkt zijn aan Leopold II en de wandaden in Congo”, gaat Vanroose verder. “Maar straatnamen wijzigen rengt heel wat administratieve rompslomp met zich mee voor de inwoners. We pleiten er dan ook voor om historisch correcte duiding aan te brengen bij de straatnaamborden.”

De partij van Jan Vanroose zat jarenlang in de meerderheid. “Waarom we toen dan geen concrete stappen hebben ondenomen? We zaten altijd in coalitie en de liberalen en CD&V wilden daar niet mee in stappen”, zegt hij. “Daarbij waren de geesten tien, vijftien jaar geleden nog niet rijp. Vandaag wel. Het is tijd dat we effectief iets doén.” (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier