PVDA ambieert zetel in Kortrijk

PVDA Kortrijk trekt met 27 kandidaten naar de stembusgang. © TVK
Axel Vandenheede

PVDA Kortrijk neemt met 29 kandidaten deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We zijn de voorbije jaren blijven groeien in deze stad en nu is het tijd om een zitje in de gemeenteraad te bemachtigen”, aldus lijsttrekker Jouwe Vanhoutteghem.

In 2012 deed PVDA voor het eerst mee aan de Kortrijkse gemeenteraadsverkiezingen en haalde toen 595 stemmen of 2,1 procent. “We waren toen met 17, nu zijn dat er 29”, aldus Filip Desmet, lijstduwer van dienst. “We worden aanzien als een rebelse partij en hebben daar geen moeite mee. Ons motto ‘schud ze wakker’ is duidelijk. Volgens ons moet er veel gebeuren in Kortrijk, een stad die niet langer op mensenmaat is gemaakt, maar wel op centenmaat.”

Jouwe Vanhoutteghem (32) is de lijsttrekker, Heidi Walgraeve (57) staat op nummer twee. Patrick Baekelandt (57) vult de derde plaats in, Natalie Eggermont (30) de vierde. Laatstgenoemde is de oprichtster van de Climate Express. “Klimaatactiviste is mijn beroep, spoedarts zijn is mijn hobby”, stelt ze hierover. “Met PVDA ijveren we voor gratis openbaar vervoer en gratis randparkings“, vervolgt ze. “Dan kunnen we het centrum autoluw maken. Andere prioriteiten zijn een stedelijk energiebedrijf met de uitrol van warmtenetten en een park in elke wijk. Onder meer daardoor kunnen ze in 2030 klimaatneutraal worden.”

Megafoon

Jouwe Vanhoutteghem legt dan weer de focus op wonen. “We vragen een wooncode voor de private huurmarkt waarbij elke huurwoning een kwaliteitslabel krijgt. De leegstandsheffing moet ook omhoog, want de leegstand moet opgelost worden. We pleiten er zelfs voor om van een woning die vijf jaar leeg staat automatisch een sociale huurwoning te maken. Tot slot moet in elk nieuw woonproject minstens een derde van de huizen een sociale woning worden.”

Andere speerpunten van PVDA Kortrijk zijn (kinder)armoede – “Investeren in mensen en niet in camera’s” – en werken – “Langer werken is ondoenbaar”. Die moeten de Kortrijkzanen ervan overtuigen om hun stem te geven. “We willen beter doen dan in 2012 en mikken op een zetel“, vervolgt Jouwe Vanhoutteghem, de man achter ManiFiesta. “PVDA haalde in 2012 nationaal 50 zetels, de ambitie nu is 150. Een zitje in de gemeenteraad is de volgende stap. We hebben de voorbije jaren acties gevoerd buiten die raad, als we er nu deel van kunnen uitmaken, zullen we dan over een sociale megafoon beschikken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.