Provincie liet bijna één miljoen subsidie liggen door eigen nalatigheid

De renovatie van het Grootseminarie in Brugge kostte de Provincie dus bijna één miljoen euro meer dan voorzien. © Benny Proot
Jos Remaut

Dit werd deze namiddag op de provincieraad in het midden gegooid door Wim Aernoudt van N-VA. Hij haalde zijn informatie uit het verslag van het Rekenhof op de jaarrekening 2018 van de Provincie West-Vlaanderen.

In dat verslag staat zwart op wit dat de Provincie in het renovatiedossier van het Grootseminarie van Brugge bijna 1 miljoen euro toegezegde subsidies niet heeft opgevraagd. In diverse dossiers van de dienst Gebouwen werd nagelaten de toegezegde subsidies ook effectief op te vragen. Het gaat om een toegezegd bedrag van 982.200,92 euro, dat definitief verloren is want de formeel gestelde deadline voor het aanvragen van die subsidie is verstreken.

“Uit de reactie van de Dienst Gebouwen aan het Rekenhof wordt als oorzaak voor het niet opvragen van de bijna 1 miljoen euro subsidies bij Onroerend Erfgoed vermeld: personeelstekort, slechte dossieropvolging, slechte interne communicatie en informatiedoorstroming tussen de diverse secties van de dienst”, zegt Wim Aernoudt. “Bovendien zijn bij de verhuizing van Provinciehuis Abdijbeke naar het Provinciehuis Boeverbos, in 2017, een aantal dossiers verloren gegaan.”

Gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V) kon niet anders dan toegeven dat het effectief waar is dat de Provincie bijna één miljoen euro aan subsidies heeft laten liggen. “Uiteraard roept dit ook bij ons een aantal frustraties op, maar het is wat het is : dat geld zullen we niet meer krijgen. We nemen natuurlijk wel alle mogelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat zoiets in de toekomst niet meer kan gebeuren. En we hebben de griffier belast met een gedetailleerd onderzoek naar hoe deze fouten precies zijn kunnen gebeuren.” De Provincie heeft ondertussen ook een extra controlesystemen ingebouwd om toegekende subsidies in de toekomst automatisch op te vragen.

“We zijn bijzonder verontrust door deze vaststellingen en stellen vast dat de deputatie dat ook is”, besloot Wim Aernoudt. “Er is een volledige rapportage beloofd in de provincieraad van september. We zullen dit met aandacht opvolgen. “

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten