Politica’s uit Westhoek laten tanden zien in debat

Donderdagavond vond in Westouter een politiek debat plaats tussen vijf kandidaten uit de Westhoek die op een verkiesbare plaats staan voor de Kamer of het Vlaams Parlement.

Het initiatief van de Heuvellandse schepen Wieland De Meyer en Thijs Morlion kon rekenen op enkele tientallen kijklustigen. Ze kregen een debat te zien tussen Shari Platteeuw (Groen), Bieke Moerman (SP.A), Loes Vandromme (CD&V), Emmily Talpe (Open VLD) en Rita Gantois (N-VA). Vlaams Belang was niet uitgenodigd en hield aan de ingang dan maar een protestactie.

Onder de aanwezigen noteerden we enkele prominenten zoals gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe en Westhoekverkozene en oud-burgemeester van Ieper Jan Durnez. Ook Groen had een delegatie gestuurd naar Heuvelland die zorgde voor wat animo in de zaal.

Politica's uit Westhoek laten tanden zien in debat

Het debat zelf dan. De politica’s kregen meteen een heet hangijzer voor hun voeten geworpen: moet een gemeente als Heuvelland fusioneren? Opvallend genoeg zei iedereen – ook Rita Gantois van N-VA – nee op die stelling. Over het behouden van de provincies en intercommunales was minder eensgezindheid. N-VA, Open VLD en Groen pleiten voor een afslanking, terwijl SP.A en vooral CD&V zich nog hevige voorstanders toonden.

Op het debat passeerden zowel lokale insteken als nationale thema’s de revue. Zo leerden we onder andere dat er binnenkort een gesprek volgt met een kandidaat-uitbater van de site Kosmos op de Rodeberg in Westouter en dat de herbestemming van kerkgebouwen niet altijd van een leien dakje loopt. “Je zou je soms afvragen of het wel nog zin heeft”, liet Poperings schepen Loes Vandromme zich ontvallen. Iepers burgemeester Emmily Talpe haalde aan dat de sluiting van de kazerne in Ieper nog niet zeker is. “Het zal van de nieuwe minister van Defensie afhangen wat er met de kazerne zal gebeuren.” Het debat kabbelde rustig verder tot we toch wat discussie kregen tussen N-VA-Kamerlid Rita Gantois uit Diksmuide en de Ieperse Shari Platteeuw van Groen over de noodzaak van de aankoop van de F35-helikopters. Loes Vandromme toonde zich net voor de pauze een sterke verdediger van het M-decreet dat uitgevoerd werd door ‘haar’ minister Hilde Crevits. Iets waar Bieke Moerman (SP.A), oud-schepen van Diksmuide, heel wat had op aan te merken.

Na de pauze kwam er wat meer schwung in het debat. Bij het gesprek over werkeloosheid kwamen de traditionele standpunten naar boven, zoals kijken over de grenzen en uitkeringen eventueel beperken in de tijd. Shari Platteeuw trapte de open deur in door te verwijzen naar het optrekken van de pensioenleeftijd zoals voorgesteld door N-VA. Over mobiliteit waren de standpunten verdeeld. Emmily Talpe wil een intendant in het leven roepen voor het dossier-N8, terwijl Groen en SP.A aandringen op meer en beter openbaar vervoer.

Rita Gantois voelde zich als landbouwster als een vis in het water toen landbouw ter sprake kwam en Shari Platteeuw ziet een mentaliteitswijziging bij de jeugd als het gaat om klimaatmaatregelen. De laatste stelling van de avond over het invoeren van statiegeld op blikjes en plastic flessen zorgde voor nog wat vuurwerk. Shari Platteeuw, Loes Vandromme en vooral Bieke Moerman toonden zich hevige voorstanders van het invoeren van statiegeld, terwijl Emmily Talpe en Rita Gantois het geen zaligmakende oplossing vonden. Er is alvast stof genoeg om na de verkiezingen mee aan de slag te gaan…

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.