Pittemse gemeentebelastingen blijven ongewijzigd

© JG
Redactie KW

Op woensdagavond 30 januari ging de eerste Pittemse gemeenteraad in de nieuwe bezetting door. Naast de aanstelling van gemeentelijke afgevaardigden in diverse raden passeerden de gemeentebelastingen en de tarieven voor de gemeentelijke zalen de revue.

Aangezien Lionel Debever bij de installatievergadering op vrijdag 4 januari verhinderd was, mocht hij met zijn eedaflegging de spits van de raad afbijten. Nadat de gemeentelijke vertegenwoordigers in een hele reeks intercommunales en raden waren aangesteld, boog de raad zich over een aantal gemeentebelastingen.

De algemene milieubelasting werd behouden op hetzelfde niveau als de voorgaande jaren deze blijft dus op 50 euro voor alleenstaanden vanaf 65 jaar en 75 euro voor gezinnen en handels-, ambachts- en nijverheidsinstellingen. Ook aan de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing werd niet geraakt, zodat deze op 1.023,30 blijven staan.

Tenslotte werd beslist ook de aanvullende belasting op de personenbelasting te behouden op 7,5 %. Burgemeester Ivan Delaere (CD&V) gaf nog mee dat Pittem met deze belastingen gemiddeld scoort in de cluster van gelijkaardige gemeenten.

Huur gemeentelijke zalen

De raad boog zich ook over de tarieven voor de huur van de gemeentelijke zalen. Door de inkanteling van het OCMW in de gemeente werd op 1 januari het Dienstencentrum in de Volderstraat overgedragen van het OCMW naar de gemeente, waardoor ook deze zaal nu zal kunnen gehuurd worden. Aan de huurprijzen voor de zalen werd vooralsnog niet geraakt.

Oppositieraadslid Christophe Vancoillie (NieuwPittemEgem) stelde in dit verband de vraag of de huidige prijzen niet dienden herbekeken te worden. Schepen Paul Lambrecht (CD&V) gaf aan dat de prijzen zeker niet de werkelijke kosten dekken, maar dat dit ook niet de bedoeling is. De gemeente wil aan de verenigingen de zalen verhuren aan betaalbare prijzen. Hij liet wel weten dat het de bedoeling is in de loop van de legislatuur de tarieven te toetsen aan de verdere haalbaarheid, dus een aanpassing behoort in de toekomst wel tot de mogelijkheden.

(JG)

Naast de gemeentebelastingen blijven ook de tarieven voor de zalen, waaronder het vernieuwde CC Het Buurthuis, onveranderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier