Pier van Blankenberge wordt helemaal herbouwd in wit beton

De wandelweg van de Pier wordt grotendeels ontmanteld, om hem daarna zo dicht mogelijk bij de historisch correcte dimensies weer op te bouwen. © a-WK
Jos Remaut

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts (N-VA) investeert bijna 7 miljoen in de restauratie van drie erfgoedparels in West-Vlaanderen. Het leeuwendeel van dit bedrag gaat naar de Pier van Blankenberge, die helemaal zal worden herbouwd.

Voor de Pier van Blankenberge voorziet minister Weyts een premie van 6,1 miljoen euro. De geschiedenis van de Pier gaat terug tot 1894: het is de oudste pier aan de Atlantische kust van Europa en een pareltje van de art-decostijl. “De Pier van Blankenberge maakt deel uit van ons collectief bewustzijn”, zegt Weyts. “Elke Vlaming kent de Pier: de meesten van ons hebben er waarschijnlijk al eens over gewandeld. We gaan de Pier nu in oude glorie herstellen. Op basis van de oorspronkelijke plannen gaan we de Pier herbouwen in witte beton, wat de constructie ook beter zal wapenen tegen de tand des tijds”.

Minister Weyts investeert ook 750.000 euro in het Kasteeldomein Blauwhuis in Izegem. De geschiedenis van het gebouw, oorspronkelijk een pachthoeve, gaat terug tot 1544. Het domein is vandaag ongeveer 10 hectare groot en wordt gekenmerkt door een imposant kasteelgebouw in neoclassicistische stijl. Dankzij de Vlaamse premie kunnen er werken worden uitgevoerd aan het dak en aan de gevel. De zolders worden geïsoleerd, er komt isolerend glas en er wordt een efficiënter verwarmingssysteem geplaatst. Gerichte interieurwerken moeten structurele schade herstellen en vat krijgen op de vochthuishouding. Na alle werken kan het kasteel via een privé-project ingericht worden als een kantoorgebouw. Het koetshuis zal uitgebaat worden als horeca.

Er is tenslotte ook een kleinere premie van 43.000 euro voor het appartementsgebouw Ante Mare in De Panne. Dit beeldbepalende gebouw in de Dumontwijk is opgetrokken met een typisch interbellum ontwerp. Het gebouw combineert rood baksteenmetselwerk, geglazuurde rode en zwarte tegels en een gevelafwerking met cimormé: een arbeidsintensieve techniek waarbij stukjes gekleurd glas in de mortel gegooid werden. Ben Weyts wil deze bijzondere techniek bewaren voor toekomstige generaties. Met Vlaamse steun kunnen gevels, oprit en tuinmuren gerestaureerd worden.

Toch wel opvallend : zowel Blankenberge als Izegem hebben een N-VA-burgemeester, in De Panne zit de partij mee in de meerderheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier