Partij L99 uit Brugge splitst, deel breekt met Vlaams front VoorU: “Onze waarden komen niet overeen”

Kurt Lycke en Guy Brunet, stichters van de nieuwe politieke partij L99 in Brugge, scheuren zich af van VoorU. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Anderhalve maand nadat de nieuwe Brugse politieke partij L99 toetrad tot het Vlaamse front ‘VoorU’, verbreekt voorzitter Kurt Lycke al die samenwerking: “Er waren teveel meningsverschillen, onze waarden komen niet overeen.” Ivan Sabbe, Vlaams lijsttrekker van VoorU in West-Vlaanderen, luidt een totaal andere klok: “Enkele leden van L99 wilden onze partij misbruiken als opwarmertje voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat kunnen we niet tolereren.”

Op woensdag 21 december werd ‘een gedenkwaardig moment’ aangekondigd in de Vlaamse politiek: diverse nieuwe partijen van Limburg tot West-Vlaanderen (Vista, Vrijheid, Pro, Ivan Sabbe, Els Ampe) verenigden zich tot een gezamenlijk front onder de naam Voor U.

L99, gevestigd in Brugge, was verheugd deel uit te maken van deze kartelpartij. Anderhalve maand later is het enthousiasme getemperd. Partijvoorzitter Lurt Lycke kondigt aan dat L99 de samenwerking met de Partij VoorU beëindigt:

Fundamentele verschillen

“Onze beslissing is gebaseerd op fundamentele verschillen in visie en programmapunten. Hetgeen “VoorU” belijdt, kwam niet langer overeen met onze waarden en normen. Het kartel was op zoek naar bekende Vlamingen, stelde dat wie vele vrienden heeft, hoger op de lijst mocht staan. Mensen uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen wilden zich bemoeien met de lijst in West-Vlaanderen.”

“De oorspronkelijke doelen en overtuigingen lopen te ver uiteen, waardoor een constructieve samenwerking niet langer haalbaar is. Er was teveel sprake van nepotisme bij VoorU, L99 diende alleen maar om de gaatjes op de kartellijst te vullen”, aldsu Kurt Lycke.

Missie

De Brugse partij L99 is vastberaden om haar ‘missie’ voort te zetten en te blijven streven naar een betere samenleving :

“Ons vertrek uit de Partij Voor U is een stap terug naar onafhankelijkheid, waarbij we onze idealen voor politieke renovatie, meer burgerinspraak en democratie trouw blijven. Samen met onze medestanders en leden zullen we blijven werken aan een politiek klimaat dat gebaseerd is op integriteit en daadkracht.”

L99 noemt zichzelf een opkomende nieuwe democratische en neutrale partij in de West-Vlaamse kieskring, die een verfrissende dynamiek in de Vlaamse politieke arena wil brengen. Het is een diverse groep die bestaat uit professionals in de zorg, havenarbeiders, militairen, zelfstandigen, en individuen die zich inzetten voor diverse sociale verenigingen en vrijwilligerswerk.

“Onze leden vertegenwoordigen het volledige politieke spectrum, van links tot rechts. We geloven niet in het huidige starre links-rechts politieke systeem, dat naar onze mening alleen maar stagnatie bevordert”, aldus Kurt Lycke.

Lijsttrekkers

Kurt Lycke zal zelf de lijst L99 trekken bij de Brugse gemeenteraadsverkiezingen in Brugge. “Inmiddels hebben we ook al afdelingen opgericht in Ichtegem en Oostende. Nu zijn we Roeselare aan het bewerken. We kunnen rekenen op de steun van vele ex-leden van Lijst Dedecker”, zegt Kurt Lycke.

Partijsecretaris en Oostendenaar Wesley Schouteere wordt lijsttrekker bij de Vlaamse verkiezingen én bij de lokale stembusslag in Oostende. Op de tweede plaats voor de Vlaamse lijst van L99 staat Wanna Mertens uit Ichtegem.

Opwarmertje

Volgens Ivan Sabbe uit Bavikhove, lijsttrekker van VoorU in West-Vlaanderen, ondergaat L99 momenteel een verandering, waarbij het in tweeën splitst: “Eén deel van deze groep heeft het grotere plaatje omarmd en sluit zich aan bij de beweging VoorU. Zo hebben Eddy Pollet en Dirk Degraeve hun steun aan VoorU bevestigd.”

“Het andere deel van L99 – met voorzitter Kurt Lycke en ondervoorzitter Guy Brunet op kop – ziet deelname aan de Vlaamse verkiezingen louter als een opwarmingsronde voor de gemeenteraadsverkiezingen, waarbij ze VoorU gebruiken om wat naambekendheid te verkrijgen.”

12 werken

“L99 is geen grote groep, sommige leden hebben op de sociale media slechts 150 à 300 volgers. En toch doen ze nogal gewichtig en stellen eisen. VoorU wil graag samenwerken met lokale burgerbewegingen en hen groeperen. Maar ze moeten onder dezelfde vlag opkomen, alleen dan kan ons project slagen. We willen wegen op het beleid.”

“We vragen onze kandidaten alleen dat ze zich scharen achter de 12 werken van VoorU. Die vormen het recept om Vlaanderen en België opnieuw gezond te maken, waarbij de focus ligt op het meer laten verdienen van de werkenden en het verminderen van de overheidsinmenging door iedereen die kan te laten werken. Wie die 12 werken niet onderschrijft, heeft geen plaats in onze partij”, aldus Ivan Sabbe.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier