Opvang van asielzoekers in Sijseelse kazerne tot 31 januari 2022

Tot 31 januari 2022 mag het Rode Kruis asielzoekers opvangen in de Sijseelse kazerne.©Davy Coghe Davy Coghe
Tot 31 januari 2022 mag het Rode Kruis asielzoekers opvangen in de Sijseelse kazerne.©Davy Coghe Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Nog tot 31 januari 2022 mag het Rode Kruis de kazerne in Sijsele gebruiken als opvangplaats voor 300 asielzoekers. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) aan Kamerlid Jasper Pillen (Open VLD), die een stand van zaken vroeg naar de verkoop van de Sijseelse kazerne. “Het Rode Kruis kreeg van Defensie de toelating om op een deel van de site de tijdelijke opvang van 300 asielzoekers te organiseren, en dit tot 31 januari 2022”, klinkt het antwoord.

Het toegestane gebruik aan het Rode Kruis werd beschreven in een concessie met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) en de stad Damme. “Indien de site effectief wordt vervreemd voor 31 januari 2022, zal ook de verkoopakte het behoud van het asielcentrum tot die datum mogelijk maken.” Alle kosten voor de opvang zijn ten laste van het Rode Kruis, die evenwel geen vergoeding moet betalen aan Defensie.

In januari 2022 zal de WVI de site verwerven via het systeem van onteigening voor openbaar nut. “In afwachting van de administratieve afhandeling van deze procedure werd door Defensie aan het WVI een concessie afgeleverd dat hen als toekomstige eigenaar nu al het gebruik en het beheer van de volledige site toevertrouwt. Er wordt verwacht dat het WVI de site effectief zal verwerven binnen een termijn van 2 jaar”, klinkt het nog.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.