Oppositie ziet verkoop van pastorie in centrum Oostrozebeke niet zitten

Na de pastorie op De Ginste wil de meerderheid nu ook de pastorie van centrumparochie Sint-Amand (foto) verkopen. © (foto CLY)
Redactie KW

De centrumparochie Sint-Amand zit net als de Ginste al een paar jaar zonder pastoor. Dit heeft als gevolg dat beide pastorieën niet langer bewoond worden. Intussen is op de Ginste de pastorie in de Molstenstraat al verkocht en nu dreigt ook de verkoop van de fraaie pastorie in het centrum. Toen schepen Olivier De Marez dit op de gemeenteraad toelichtte, kreeg hij meteen de wind tegen van de oppositie.

Volgens schepen De Marez (Oostrozebeke.nu) wordt de woning aan de Markt 18 verkocht wegens een interne herorganisatie van de kerkfabrieken in Oostrozebeke. In samenspraak met het centraal kerkbestuur heeft het bisdom zich akkoord verklaard om de woning niet langer ter beschikking te houden voor de werking van de eredienst. Omdat het gemeentebestuur ook niet meteen een bestemming heeft voor deze woning, wordt beslist om ze te verkopen.

De woning wordt niet verkocht met de verplichting om deze af te breken. Niets sluit uit dat de kopers de woning een herbestemming geven, waarbij de bestaande woning integraal zal worden bewaard en verbeterd. De woning wordt ook niet verhuurd omdat het gemeentebestuur dan kosten moet maken om deze woning geschikt te maken voor de huurmarkt.

“Het gemeentebestuur begrijpt niet waarom en hoe de burger hierover bijkomend zou bevraagd moeten worden om de woning al dan niet te verkopen”, klinkt het. “De opbrengst van de verkoop kan immers dienen voor de aankoop van de woning in de Hoogstraat 18. Dat het gemeentebestuur de woning wenst te verkopen heeft ook geen verband met een nieuw te bouwen gemeentehuis. Immers, het bouwen van een nieuw gemeentehuis is beperkt opgenomen in het meerjarenplan omwille van het masterplan en de opmaak van een RUP kernversterking, een plan voor de komende 20 tot 30 jaar.”

Erfgoedlijst

De oppositiefractie kon zich moeilijk vinden in de argumentatie van de verkoop van de pastorie. “Wij betreuren deze verkoop om diverse redenen”, luidde het bij Inspraak.nu.

Vooreerst staat het gebouw met de fraaie gevel op de erfgoedlijst. Het is een mooi bouwwerk en het geeft daarenboven een bepaalde uitstraling aan de dorpskern. Wij zijn dan ook de mening toegedaan dat dit in het patrimonium van de gemeente moet blijven. Men zou het gebouw kunnen verhuren in plaats van te verkopen. Wij kunnen ook niet akkoord gaan met het argument van schepen De Marez dat er geen herbestemming is gevonden voor dit prachtig gebouw en dat het ook niet zal aansluiten bij de bouw van een nieuw gemeentehuis. Bovendien is onze fractie Inspraak.nu gekant tegen de bouw van een nieuw gemeentehuis waarvoor een eerste studiebudget van 50.000 euro wordt voorzien in 2024-2025.” (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier