Oostkamp keurt participatiecharter goed

Met het charter wil Oostkamp aantonen dat het betrokkenheid belangrijk vindt, aldus burgemeester Jan de Keyser, hier bij zijn eedaflegging. © Davy Coghe
Redactie KW

Op de gemeente- en OCMW-raad van april werd het participatiecharter, de Oostkampse invulling van het verplichte participatiereglement goedgekeurd. Daarmee wordt enerzijds het engagement van het bestuur uitgesproken om verder in te zetten op participatie en worden anderzijds alle mogelijkheden tot participatie overzichtelijk op een rijtje gezet.

Het lokaal bestuur wil graag samen toekomst maken, met de inwoners en alle spelers en actoren die in Oostkamp actief zijn en heeft daartoe een participatiecharter opgesteld. Hierin komen onder meer volgende hoofdstukken aan bod: actieve en passieve openbaarheid van bestuur, meldingen en vragen, horen van burgers, klachten, openbare onderzoeken en bezwaren, verzoekschriften, voorstellen en vragen van burgers, volksraadpleging, participatie bij grote projecten, vrijwilligerswerking, nieuwe toelagestructuur voor verenigingen, vernieuwde participatieraden en burgerinitiatieven. Tot slot worden ook nog wat spelregels bepaald.

Toelagereglementen

“Met dit charter willen we aantonen dat we de betrokkenheid van de burger belangrijk vinden. Er bestaan vele vormen en gradaties van participatie die tegemoet komen aan diverse behoeften. Sommige mensen willen gewoon verduidelijking bij een beslissing, anderen willen gehoord worden en nog anderen willen mee nadenken bij grote projecten. En tot slot zijn er ook mensen die nog actiever willen meewerken aan een sterke en warme gemeenschap”, zegt burgemeester Jan de Keyser.

“De verschillende toelagereglementen die in december goedgekeurd werden, zijn een duwtje in de rug voor het verenigingsleven, bij een participatieraad of als burgerinitiatief. We zijn dan ook heel dankbaar voor dit initiatief en hopen de komende jaren nog veel mooie projecten te zien ontstaan.” (GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten