Oostkamp biedt inwoners mogelijkheid om geveltuin aan te leggen

© GST
Redactie KW

Op de gemeenteraad in Oostkamp van donderdag 20 juni werd het gemeentelijk reglement rond de aanleg van straatgeveltuinen vastgelegd en goedgekeurd. Samen met de werkgroep Levende Gevels wil de gemeente Oostkamp meer kwaliteitsvol groen in de gemeente brengen. Daarvoor wil ze huiseigenaars de kans bieden om geveltuinen mogelijk te maken.

De werkgroep Leve(n)de Gevels ontstond op een van de droomavonden rond Oostkamp 2030 met als doel om meer geveltuinen in Oostkamp te realiseren. Met dit project wil de gemeente Oostkamp de leefbaarheid door meer groen in het centrum te brengen verhogen. Een slim gekozen gevelbeplanting zorgt voor verkoeling op hete zomerdagen, helpt fijn stof uit de lucht te filteren, houdt het regenwater langer vast, helpt straat lawaai dempen, is goed voor de vogelpopulatie in de straat maar ook voor vilders en bijen en kan bij een weldoordachte keuze heerlijk plukfruit opleveren.

De werkgroep Levende Gevels wil concrete tips en de nodige kennis aanreiken en misvattingen rond geveltuinen wegnemen door het organiseren van info momenten, een communicatiecampagne, groepsaankopen voor het plantgoed en klim hulpmiddelen. De doelstelling van de werkgroep is om in een periode van vijf jaar honderd geveltuinen te realiseren wat overeenkomt met twintger per jaar. Voor de werkgroep is een zichtbaarheid vanop straat en planten in volle grond een van de randvoorwaarden om zo mee te werken aan duurzaam en tijdloos groen.

Om dit te ondersteunen keurde de gemeenteraad een reglement goed voor de straatgeveltuinen. Als het trottoir voldoende plaats bied dan kan er een geveltuin worden aangelegd met een maximum breedte van 50 cm en minstens één meter vrije doorgang na de aanleg. Er moet 30 cm afstand van de buren gerespecteerd worden en er mogen geen doornige planten gebruikt worden. Wel moeten ze opletten dat bij de aanleg geen nutsleidingen in het trottoir beschadigd worden. Bij twijfel kan er info opgevraagd worden via openbarewerken@oostkamp.be.

Valentien Goethals (GROEN): “We staan zeker en vast achter dit groene project, maar neemt de gemeente zijn voorbeeldfunctie op door aan zijn eigen gebouwen een geveltuin aan te leggen?” Waarop Schepen Els Roelof antwoordde dat er al een overleg is geweest met de dienst gebouwen om te bekijken welke gebouwen in aanmerking komen om in te stappen in dit project.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.