Nieuwe indeling Vander Merschplein in Menen geëvalueerd op bewonersvergadering

© CLL
Christophe Lefebvre

Op 19 juli trad een nieuwe indeling en regelgeving in werking op en rond het Meense Vander Merschplein. Maandag zaten zowel het stadsbestuur, politie als de buurtbewoners samen voor een eerste evaluatie.

Het nieuwe plan deed in Menen heel wat stof opwaaien. Voor een deel van de omwonenden gingen de voorgestelde maatregelen te ver, voor een ander deel gingen de maatregelen dan weer niet ver genoeg. Burgemeester Eddy Lust beloofde, bij lancering, dat de nieuwe regeling van tijdelijke aard was en dat deze na een testperiode van 2 maanden aan een evaluatie zou worden onderworpen.

Hoewel er vluchtig werd gesproken over lawaai en drugs, ligt het zwaartepunt van de discussies vooral rond de afgebakende voetbalzone. Enkele oudere bewoners van het Vander Merschplein klaagden immers dat heel wat volwassen mensen of ‘grote jongeren’ er kwamen voetballen terwijl dat niet zo voorzien was. Ze hadden eveneens de indruk dat het probleem naar 1 kant van het plein was verlegd, waardoor er uiteindelijk niets was opgelost.

De burgervader erkende het probleem en wees er meteen op dat de nieuwe voetbalzone enkel voor de kleinsten onder ons was voorzien. Hij wees ook meteen op het tijdelijke karakter van de situatie, eenmaal het Park Ter Walle volledig aangelegd is zullen de grotere voetballers daarheen kunnen trekken voor speelplezier. “Op dit ogenblik moeten we vooral inzetten op communicatie en moeten we begrip hebben voor zowel het speelplezier van kinderen als de leefbaarheid voor de oudere bewoners.

Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse bracht een nuchtere kijk aan tafel, door middel van enkele cijfers. “Tijdens de zomerperiode werd het Vander Merschplein als hotspot aangeduid“, vult hij aan. “De zomermaanden zijn standaard de drukste maanden voor dergelijke pleinen, dus voerden we 130 toezichten uit. Meer dan ‘zachte handhaving’ was nooit nodig, praten en bemiddelen was meestal ruimschoots voldoende om iedereen in het gareel te houden. Daarnaast waren er ook slechts 6 meldingen, waarvan 2 spraken over voetballen buiten de afgebakende zone. We kunnen dus spreken van een positieve evolutie voor het Vander Merschplein.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.