Net niet voor Jan Seynhaeve: “De mensen zijn overtuigd dat ze benadeeld zijn, een foute perceptie”

© SLW
Stefaan Lernout

Het scheelde maar een haartje of Wevelgem had sinds 40 jaar terug een vertegenwoordiger in Brussel. CD&V behaalde in West-Vlaanderen die zesde zetel net niet, met als gevolg dat Jan Seynhaeve achterblijft met lege handen. Maar vooral met een wrang gevoel over het goede resultaat van het Vlaams Belang.

Net voor het slapengaan leek het alsof CD&V in West-Vlaanderen zes zetels in het Vlaams Parlement zou binnenhalen. Jan Seynhaeve stond in pole position. Maandagmorgen bleek het echter bij vijf zetels te blijven. Op een haartje, niet eens 0,2 procent, mist de burgemeester van Wevelgem een zitje in het halfrond.

“Kleiner kan het verschil niet zijn”, beaamt een teleurgestelde Jan Seynhaeve. Ik behaal 10.756 voorkeurstemmen wat helemaal niet slecht is, helaas volgt de bekroning niet. En zoveel kansen krijg je niet, dus dit is echt zonde.”

Opgestoken vinger

Burgemeester Seynhaeve komt echter al snel tot de vaststelling van de dag. Hij stelt zich luidop de vraag hoe Vlaanderen bestuurd moet worden na afgelopen zondag. De bevolking heeft inderdaad gestemd met een opgestoken vinger naar de traditionele partijen.

“Fundamenteel is de uitslag van het Vlaams Belang”, weet hij. “De burger heeft gestemd met zijn buik, tegen het establishment of hoe je het ook wil noemen. Wij, dan heb ik het over de traditionele partijen, denken dat we goed bezig zijn. Het is overduidelijk dat een grote groep mensen dat niet denkt. Ik voelde het aankomen, sowieso ben ik vaak aanwezig op wijkfeesten en andere evenementen. Je hoorde vaker en vaker een andere stem. Mensen die naar me toekwamen en me verwittigden: ‘Je moet iets doen aan die vreemdelingen, ze zitten in onze sociale huisvesting, ze souperen ons geld op’. Dat is nonsens natuurlijk, slechts een klein aantal asielzoekers kunnen gebruik maken van sociale woningen onder bepaalde voorwaarden. Maar die perceptie is er, ze zijn overtuigd dat ze benadeeld zijn. Daar heeft N-VA mee de schuld aan, de harde taal van Theo Francken heeft daartoe bijgedragen.”

“Ik kan het begrijpen dat mensen hun frustratie uiten door op het Vlaams Belang te stemmen, maar twintig procent is wel heel veel”, aldus een aangeslagen burgemeester Seynhaeve. De goede uitslag van zijn partij in het kanton Menen is maar een zalf op de wonde.