Vooruit-voorzitter Conner Rousseau (30) openhartig over geaardheid in video: “Ik heb lang geworsteld met mezelf”

Conner Rousseau (30) is in een YouTube-video openhartig over zijn geaardheid. © HATIM KAGHAT BELGA
Redactie KW

In een video op YouTube vertelt Vooruit-voorzitter Conner Rousseau (30) dat hij zowel op mannen als op vrouwen valt. Hij heeft het niet eerder gedeeld omdat Rousseau niet vindt dat anderen daar zaken mee hebben, zolang hij er zelf mee worstelt. Reportagemaker Eric Goens uit Koksijde nam het interview af. De timing is opvallend, want er zijn net nu meldingen bij het parket rond ongewenst gedrag van Rousseau.

Rousseau deelde nooit eerder details over zijn geaardheid omdat hij vroeger al moest afrekenen met negatieve reacties. “Ik heb een heel lange periode enorm geworsteld met mezelf”, vertelt Rousseau onder meer in de video op YouTube, die je hier kan bekijken. “Ik heb het gevoel dat ik in een klein lokaal sta en dat de muren dichter en dichter op me af komen”, zegt hij over de druk om als publiek figuur zijn geaardheid te benoemen.

Meldingen ongewenst gedrag

Dat Rousseau nu met het nieuws naar buiten komt, heeft mogelijk ook te maken met aanhoudende geruchten over meldingen bij het parket rond ongewenst gedrag vanwege Rousseau. Vlaams Parlementslid voor Vooruit Freya Van den Bossche beaamde dat in Terzake. “Het klopt dat Conner voelde dat de druk hoog was om hier iets over te zeggen. Er is een massale haat- en roddelcampagne aan de gang, al maandenlang, en daar moest ook een antwoord op komen.”

“Ik betreur het ontzettend dat het soms hoort bij een publiek leven dat mensen eender wat kunnen verspreiden” – Freya Van den Bossche

Een melding bij het parket van West-Vlaanderen is alvast zonder gevolg geseponeerd, en volgens Van den Bossche zal dat ook voor eventuele volgende meldingen het geval zijn. “Ik, zijn familie, vrienden en wij bij Vooruit staan als één man achter Conner. Het parket heeft de melding onderzocht en heel duidelijk gezegd: ‘hier is niets van aan’. Sommige politieke tegenstrevers hebben er alles voor over om het Conner moeilijk te maken maar ik beloof hen, ze zullen er niet in lukken”, klonk het. Volgens Van den Bossche steken zijzelf en velen met haar “hun hand in het vuur voor Conner” en zal elke eventuele volgende melding hetzelfde gevolg krijgen. “Ik betreur het ontzettend dat het soms hoort bij een publiek leven dat mensen eender wat kunnen verspreiden.”

Naast het parket van West-Vlaanderen kreeg ook het Antwerpse parket een melding over Rousseau, in de vorm van een brief. Over de inhoud daarvan wordt niet gecommuniceerd. Er is volgens het parket een opsporingsonderzoek gestart, om na te gaan of er sprake zou kunnen zijn van strafbare feiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier