“Papa’s burn-out leerde me dat politiek hard kan zijn”: Steve en zoon Jarni Vandenberghe (Vooruit) voor het eerst samen op campagne

Vanop de Kamerlijst mag Jarni Vandenberghe nu zijn eerste voorzichtige stappen zetten op het politieke pad. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

“Nepobaby”, zo noemt burgemeester Steve Vandenberghe met gevoel voor sarcasme zijn zoon Jarni. “Naar de verwijten van nepotisme, die ik op sociale media naar mijn hoofd geslingerd krijg. Dat ik mijn zoon voor zou trekken of van een postje wil verzekeren.” Niets is minder waar, verzekert Jarni. “Ik heb politiek weliswaar met de paplepel meegekregen, maar ben vooral als student geëngageerd geraakt. Ik wil ook mijn eigen pad effenen.” Vanop de Kamerlijst mag hij nu zijn eerste voorzichtige stappen zetten op dat politieke pad. Onder de vleugels van pa Steve.

Iets na de middag arriveren Steve Vandenberghe (52) en zoon Jarni (23) voor een snelle kom soep bij steun en toeverlaat Jef Castelein in Villa VIP. Steve en Jarni zijn samen met enkele Oostendse kandidaten en Johan Vande Lanotte, die de Bredense kandidaten bijstaat, in campagnemodus. “Na Oostende is Bredene aan de beurt voor onze traditionele huisbezoeken”, opent Steve. “En die lopen lekker. We worden overal hartelijk ontvangen.”

Proeven en leren

Maar goed ook, want voor zoon Jarni is dit zijn maiden tour als kandidaat voor Vooruit. De student kine (UGent) is aan zijn laatste jaar toe. Nog enkele examens en zijn thesis en Jarni is klaar voor de arbeidsmarkt. In afwachting loopt hij volop mee in de drukke campagne. Steve Vandenberghe probeert vanop een 4de plaats voor het Vlaams parlement zijn mandaat als volksvertegenwoordiger te verlengen. Jarni staat als 4de opvolger op de Kamerlijst. Voor hem is deze campagne er vooral een van proeven en leren.

“Ik vind ook dat er nog altijd te weinig jongeren in de politiek aanwezig zijn” – Jarni Vandenberghe

Hoe het politieke wereldje werkt, dat hoef je Jarni niet meer te leren. “Ik ben er mee opgegroeid, heb gezien wat papa er allemaal voor doet én voor moet laten. Mijn engagement is echter vooral gegroeid tijdens mijn studententijd. Tijdens de coronaperiode werd duidelijk dat studenten en jongeren in het algemeen vaak vergeten werden. Ik vind ook dat er nog altijd te weinig jongeren in de politiek aanwezig zijn.”

Dat Jarni, die intussen ook lid van het Bijzonder Comité is, politiek ademt, verbaast Steve niet. “We babbelen thuis veel over politiek, hij heeft ook de sociale skills om politiek te bedrijven. Hij ging vroeger als kind steevast mee wanneer ik naar de zoveelste viering, partijbijeenkomst of activiteit trok. Hij weet dus hoe politiek in mekaar zit. Hij weet waaraan hij begint. Voor mij moet hij het trouwens niet doen. Maar nu hij de keuze gemaakt heeft, wil ik hem volop steunen.”

Scheidsrechter

Dat het politiek bestaan erin kan hakken, kon Jarni met eigen ogen aanschouwen, toen papa Steve een tijdlang uit was met een burn-out. “Jarni kan de dingen gelukkig veel meer relativeren”, merkt Steve op. “Papa wil altijd voor iedereen goed doen, nam de dingen teveel mee naar huis, is teveel perfectionist. En ook zijn drang om alle vaak ongefundeerde kritiek op sociale media te counteren, was nefast”, vindt Jarni. “Dat laatste blijf ik consequent doen”, haakt Steve in. “Maar ik moet toegeven dat ik op dat vlak geleerd heb van mijn zoon. Ik heb de betrekkelijkheid van veel dingen leren inzien dankzij hem en mijn coach Brigitte Ballings (zie onder). Zo zie je maar dat de vader ook kan leren van de zoon.”

“Papa wil altijd voor iedereen goed doen en nam de dingen te veel mee naar huis” – Jarni

“Ik ben sinds anderhalf jaar scheidsrechter. Dat vergt heel wat management skills. Je leert op het voetbalveld je sociale vaardigheden ontwikkelen, met spelers, toeschouwers,…omgaan, in soms moeilijke omstandigheden. Misschien heeft dat ook wel bijgedragen tot de manier waarop ik vandaag met de vele mensen die ik in deze campagne ontmoet omga.” “De manier waarop Jarni tijdens huisbezoeken met de mensen kordaat in debat blijft gaan, daar kijk ik wel van op. Ik sluit gesprekken eerder af”, reageert vader Steve.

Ambities

Hoever Jarni’s politieke ambities reiken, is vandaag nog een vraagteken. “Ik steel veel met mijn ogen. Van voorzitter Melissa Depraetere, toen ze in Oostende mee op campagne trok, van Johan Vande Lanotte, maar ook nog altijd van papa, die toch al bijna 30 jaar een uitvoerend mandaat heeft.”

Burgemeester laat in ziel kijken in nieuw boek ‘Gegijzeld door jezelf’

“Op je 23e schepen worden en 30 jaar meedraaien in de politiek, dat doet wat met een mens, zoals ik intussen mocht ervaren. Laat Jarni maar stap per stap deze wereld leren ontdekken. Want de politiek is in die 30 jaar een veel hardere stiel geworden. Jonge politici raken veel sneller opgebrand. Het verwijt dat ik Jarni snel naar de politieke top wil lanceren, is dan ook onzinnig. Ik wil hem wat mij overkwam besparen. De afspraak was ook altijd: eerst de studies en een diploma, en dan zien we wel. Laat hem dus maar voorzichtig zijn weg zoeken in dit labyrint.”

Steve Vandenberghe en Brigitte Ballings stelden boek Gegijzeld door jezelf voor. In 2021 werd Steve Vandenberghe het slachtoffer van een zware burn-out. Met het boek, dat hij samen met veerkrachtcoach Brigitte Ballings schreef, wil Steve zijn verhaal nu delen. “Het is de kwetsbare getuigenis van de mens achter de politicus. Brigitte Ballings, mijn vertrouwenspersoon, vult mijn verhaal aan met inzichten voor nieuwe en ervaren leiders.”

Dit is absoluut geen politiek boek, anticipeert Steve Vandenberghe. “Het is een mix van openhartige anekdotes van een leider, die geen enkel taboe uit de weg gaat, en een doeboek voor de lezer op zoek naar strategieën om nooit (meer) gegijzeld te worden door zichzelf. Want leiders staan er nu nog veel te vaak alleen voor en botsen dan ook af en toe tegen een muur.” In Gegijzeld door jezelf tonen Steve en Brigitte aan dat hulp vragen geen teken van zwakte is. “Integendeel, een krachtige leider durft in de spiegel te kijken en een beroep te doen op een objectieve en uitdagende sparring partner.”

Het boek is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel.