Open VLD stelt zijn kandidaten uit de Brugse regio voor: voormalig VRT journalist Dirk Sterckx is tweede lijstduwer

Lijsttrekkers Vincent Van Quickenborne en Jasper Pillen stelden voor Open VLD de kandidaten uit de Brugse regio voor de federale en de Vlaamse verkiezingen voor. © Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

In Estaminet Molenhuis langs de Potterierei in Brugge maakten lijsttrekkers Vincent Van Quickenborne (federaal) en Jasper Pillen (Vlaams) van Open VLD donderdagnamiddag hun kandidaten uit de regio Brugge bekend. Op die lijst staan zowel bekende als nieuwe gezichten. De ambitie is om in West-Vlaanderen voor beide parlementen twee zetels in de wacht te slepen, ondanks de slechte peilingen. Opmerkelijk: voormalig VRT-journalist Dirk Sterckx uit Knoke-Heist is tweede lijstduwer.

Sedert 2019 heeft Open VLD West-Vlaanderen drie zetels in het Vlaamse Parlement en twee Kamerzitjes. Vlaams lijsttrekker Jasper Pillen wil met de hulp van Emmily Talpe, de populaire burgemeester van Ieper, zeker twee van de drie zetels behouden.

Meer netto

Federaal lijsttrekker Vincent Van Quickenborne rekent op de Brugse schepen Mercedes Van Volcem om het tweede liberale zitje in de Kamer veilig te stellen. Onder de noemer meer groei, meer jobs en meer netto, trekt Open VLD naar de kiezer.

Deze week toeren de twee lijsttrekkers door de provincie, met vijf stops in vijf regio’s om de plaatselijke kandidaten voor te stellen. De blauwe karavaan hield donderdagnamiddag halt in Brugge.

Federale lijst

Mercedes Van Volcem (52) krijgt de tweede plaats op de federale lijst. Na vijftien jaar in het Vlaams Parlement te hebben gezeteld kandideert ze nu voor haar eerste liefde, het Federaal parlement om zich toe te leggen op fiscaliteit en justitie.

Op plaats 6 staat de Knokse schepen Nick Wenmaekers (32). In zijn thuisgemeente bevoegd voor wonen, sociale zaken en jeugdbeleid. Daarnaast is hij een begenadigd fotograaf.

Schwung

De 11de plaats is voor Kristof Van Hoye (39) uit Oostkamp, die voor een nieuwe schwung gezorgd heeft in de lokale afdeling en zijn enthousiasme nu ten dienste stelt van de Federale lijst.

Op 12, Blankenbergs schepen Kathy Kamoen (54), bevoegd voor jeugd, cultuur en erfgoed. Haar ervaring en politieke drive moeten een voorbeeld zijn voor de nieuwe kandidaten.

Bij de opvolgers vinden we voormalig federaal parlementslid Sandrine De Crom (46). Zij is actief als international business advisor bij FIT.

Vlaamse Lijst

De 9de plaats effectief is voor het Knokse gemeenteraadslid Katrien Seurynck (62). Zij is actief in de immo sector en heeft naar verluidt een hart voor politiek.

Lijstduwer van de Vlaamse lijst effectief is de Blankenbergse burgemeester Björn Prasse (43). “De politieke feeling en ervaring van Björn zorgt voor een perfecte tandem met de lijsttrekker”, stelt Jasper Pillen.

Bij de Vlaamse opvolgers ondersteunen enkele ervaren liberalen nieuw talent. Uit Damme, op plaats 5, Rita Van Laecke (63), die al aan diverse verkiezingen, lokaal en bovenlokaal deelgenomen heeft.

Brugse Zot

Op plaats 8, Nathalie Mortelé uit Brugge (45), zij is werkzaam bij de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst. Advocate Aïssa Wambeke (26) uit Wingene vinden we terug op plaats 9. Nadat ze in 2018 haar eerste stappen zette in de lokale politiek zette, versterkt ze nu de opvolgerslijst.

Op plaats 13 staat Hakim Djemaa (46) uit Oostkamp, actief als exportmanager bij brouwerij De Halve Maan dei de Brugse Zot brouwt

VRT-journalist

Voormalig VRT-journalist, partijvoorzitter en Europees parlementslid Dirk Sterckx (73) uit Knokke-Heist stelt zijn ervaring en expertise ter beschikking van de beide lijsten en is tweede lijstduwer.

Tot slot duwt uittredend federaal parlementslid Kathleen Verhelst (55) uit Loppem de Vlaamse opvolgerslijst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier