“Ontoelaatbaar incident” tussen vicepremiers Vandenbroucke en Van Quickenborne

Frank Vandenbroucke kregen het flink met elkaar aan de stok. © Belga
Redactie KW

Het kernkabinet van woensdagavond is geëindigd met een “incident” tussen de vicepremiers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Frank Vandenbroucke (Vooruit), waarbij die laatste “verbaal en fysiek” uit de bocht zou zijn gegaan. Dat bevestigen meerdere bronnen, al loopt de ernst van de feiten in de verschillende versies uiteen. Premier Alexander De Croo noemt het incident “niet toelaatbaar”.

Van Quickenborne spreekt van “een incident” waar hij “niet licht overheen gaat”, maar stelt dat hij in gesprek is met Vandenbroucke. Die laatste heeft zich intussen wel al verontschuldigd, maar volgens zijn woordvoerder was er niet ontzettend veel aan de hand.

Tegen muur geduwd?

Volgens verschillende regeringsbronnen kwam het woensdagavond tijdens het kernkabinet tot een verhitte discussie tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne over een dossier rond ereloonsupplementen voor artsen. Over wat er zich precies heeft afgespeeld, lopen de versies uiteen. De ene spreekt van “verbale en fysieke agressie” vanwege Vandenbroucke, die de armen van Van Quickenborne zou hebben vastgegrepen en hem tegen de muur zou hebben geduwd, waarna de socialist hem de huid vol zou hebben gescholden. Een andere noemt die versie overdreven. Die bron houdt het op “het vastnemen van een arm” en stelt dat het niet om een handgemeen ging, maar wel ‘not done’ was.

Over ereloonsupplementen

De woordvoerder van Vandenbroucke bevestigt dat er een discussie was binnen de kern over de ereloonsupplementen. Op een bepaald moment is Van Quickenborne opgestaan terwijl Vandenbroucke nog aan zijn betoog bezig was. Daarop is Vandenbroucke dan zelf rechtgestaan en heeft hij zijn liberale collega aan de arm vastgenomen, luidt het. Intussen heeft de Vlaamse socialist zich wel al bij Van Quickenborne verontschuldigd. Minister van Quickenborne bevestigt dat er “een incident is geweest”, zonder verder in detail te willen treden. “Ik ga daar niet licht overheen. We zijn daarover met elkaar in gesprek”, klinkt het. Tegelijkertijd vindt de liberaal het “in het belang van iedereen dat we dit incident overstijgen en het hoofd koel houden”. “We staan voor weken van belangrijke beslissingen. Belastingen voor de werkende mensen verlagen, de kerncentrales verlengen en de pensioenen hervormen.

De Croo bemiddelt

Premier Alexander De Croo noemt het incident tussen ministers Vincent Van Quickenborne en Frank Vandenbroucke van woensdagavond in de kern “niet toelaatbaar”. De Croo benadrukt in zijn reactie “het belang van een respectvolle en professionele manier van omgaan met elkaar, ook tijdens inhoudelijke discussies waar het legitiem is dat verschillende inhoudelijke standpunten worden ingenomen”. Het incident lekt uit op een moment dat de sfeer in de federale regering al onder het vriespunt zit in de nasleep van de gecontesteerde passage van Lahbib in de Kamer. De linkse partijen blijven excuses eisen voor haar rol in de aflevering van visa voor een delegatie Iraniërs, maar de MR lijkt niet van plan om Lahbib een knieval te laten maken. Normaal gezien wordt er komend weekend opnieuw overlegd over de fiscale hervorming, maar het is niet duidelijk of dat overleg kan doorgaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier