Kandidaten Open Vld regio Westkust bekend: “Mooi evenwicht tussen ervaren en jonge nieuwe gezichten”

We zien v.l.n.r. Stéphane Buyens, Jochen Raymaekers, Lieselot Van Mol, Jasper Pillen, Julie Paelinck en vooraan Stéphanie Anseeuw (ontbreekt: Charlotte Castelein). © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op het wandelpad ‘De Planché’ van het strand van De Panne maakte Jasper Pillen, lijsttrekker voor Open Vld voor de Vlaamse verkiezingen, de kandidaten bekend uit de regio Westkust voor de drie verkiezingslijsten. Open Vld pakt uit met zowel bekende als nieuwe gezichten.

Lijsttrekkers Vincent Van Quickenborne (federaal) en Jasper Pillen (Vlaams) zijn alvast tevreden met de keuze van de Westkust-kandidaten. Jasper Pillen was donderdag op pad in de regio en bezocht ook een aantal ondernemers. Hij ‘strandde’ in de vooravond op het weidse strand van De Panne bij Hostellerie Le Fox, de zaak van Stéphane Buyens, een van de kandidaten voor de federale lijst.

“De Westkust is een sterke blauwe regio”, meent een zelfzekere Jasper Pillen. “In de regio Westkust hebben we traditioneel sterke kandidaten, en ook nu zijn de Westkust-kandidaten goed vertegenwoordigd op onze lijsten. Het is een combinatie van enkele schepenen, kandidaten met jarenlange ervaring én jong geweld.”

Federale lijst

Op de vijfde plaats effectief van de federale lijst staat Charlotte Castelein (43). Zij is in Koksijde-Oostduinkerke schepen voor Landbouw, Mobiliteit en Energie, maar is al politiek actief sinds haar studentenjaren. Vanuit haar professionele achtergrond pleit ze voor zuurstof voor ondernemers.

Stéphane Buyens (64) staat op plaats 14 effectief van de federale lijst. In zijn gemeente De Panne is deze sterrenchef van Hostellerie Le Fox ook schepen van Toerisme, Lokale Economie en Jeugd. Hij zet mee zijn schouders onder een ondernemend toeristisch beleid in de kustprovincie.

Vlaamse lijst

Julie Paelinck (35) staat op de vijfde effectieve plaats van de Vlaamse lijst. Ze is voorzitter van de gemeenteraad in Koksijde-Oostduinkerke en actief in het onderwijs, wat ze dan ook van nabij opvolgt in de verkiezingscampagne.

Bij de opvolgers staat Lieselot Van Mol (33) uit Nieuwpoort op de derde plaats. Deze jonge spring-in-‘t-veld is actief als communicatiemanager voor het Netwerk Brandweer en voorheen als woordvoerder van de Open Vld-fractie in de Kamer.

Bart Bostoen (39) kreeg de 10de opvolgersplek en wordt beschouwd als de ‘oervader van Open Vld West-Vlaanderen’. Voor hij verhuisde naar Koksijde-Oostduinkerke waar hij als ondernemer professioneel actief is bij Huys Médard, was hij gemeenteraadsvoorzitter in Staden.

Jochen Raemaekers (46) uit De Panne staat op de lijst als 14de opvolger. Hij is zaakvoerder van de J-Club in De Panne, een van de grootste jeugdverblijven aan de kust voor jongeren en groepen.

Europese lijst

Stéphanie Anseeuw uit Koksijde-Oostduinkerke verdedigt de liberale kleuren vanop de derde plaats op de Europese lijst. In haar eigen gemeente is ze eerste schepen, bevoegd voor cultuur en erfgoed, musea, burgerlijke stand en kinderopvang. In het dagelijkse leven is ze zaakvoerder van meubelzaak Torp in Oostduinkerke.

Vincent Van Quickenborne: “De westkust staat bekend als een donkerblauwe regio, waar hard werken centraal staat. Daarom hebben we zeer sterke en gemotiveerde kandidaten op onze lijsten staan, met wie we samen een heel goed team voor de kustregio vormen. Onze inzet is duidelijk: meer groei, meer jobs, meer netto!”

Jasper Pillen en zijn Westkust-kandidaten zijn het eens over de belangrijke punten voor deze regio: “We willen jonge mensen en ondernemers aantrekken en in de regio houden. Nog een aandachtspunt: de werkloosheid beperken in de tijd, en mensen die kunnen werken ook aan het werk krijgen en begeleiden, want er is werk voor iedereen.” Stéphane Buyens benadrukt: “We moeten ook extra inzetten op integratie. En dit heeft dan niets te maken met huidskleur, maar vooral met taal in onze regio. We moeten minder pamperen en meer motiveren, en ervoor zorgen dat mensen Nederlands kennen. Dat is een eerste vereiste om te integreren, en dan kunnen we hen verder begeleiden om ook werk te vinden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier