Ewout Ramon is lijsttrekker voor nieuwe partij BLANCO

Ewout Ramon. © GF
Redactie KW

Een week geleden kondigde Partij BLANCO aan dat ze bij de federale verkiezingen op 9 juni kieslijsten zal presenteren in iedere kieskring. Vandaag stelt de partij graag haar West-Vlaamse lijsttrekker voor.

Partij BLANCO is na de laatste verkiezingen ontstaan vanuit een burgerinitiatief, na de vaststelling dat bijna 20% van de stemgerechtigden niet vertegenwoordigd wordt in het parlement. Of ze nu blanco hebben gestemd, een ongeldig stembiljet hebben ingediend, thuis zijn gebleven of hebben gestemd op een partij die onder de kiesdrempel is geëindigd: deze burgers worden niet gezien en niet gehoord.

Die 20% komt neer op 30 zetels in de kamer die evenredig verdeeld worden over de partijen die de kiesdrempel wél haalden. 30 zetels, dat zijn 30 salarissen, forfaitaire vergoedingen, parlementair medewerkers, pensioenen, en uittredingsvergoedingen. Dat is extra politieke en financiële slagkracht die cadeau wordt gedaan aan partijen die die zetels eigenlijk niet verdienden. Om hier iets aan te veranderen, heeft Partij BLANCO slechts één doel. Naast de bestaande blanco stem een nieuwe optie toevoegen op het stembiljet: de keuze voor een ‘niet-toegewezen zetel’.

Liefde voor de politiek

In West-Vlaanderen wordt de lijst voor Partij BLANCO getrokken door Ewout Ramon. Hij is 33 jaar, geboren te Kortrijk en groeide op in Kuurne. Hij studeerde politieke wetenschappen in Gent en Istanbul, en behaalde zijn masterdiploma in de Europese Studies in Leuven. Hij werkte eerder voor de universiteit van de Verenigde Naties in Brugge, voor Voka Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, en is momenteel aan de slag bij de Universiteit Gent als coördinator van het levenslang leren in West-Vlaanderen.

“Het kiessysteem kan en moet eerlijker”, klinkt het bij Ewout Ramon. “Ik vermoed dat sommigen zullen zoeken naar kwaadheid of afkeer in onze boodschap, maar ik engageer me voor Partij BLANCO net uit liefde voor politiek en politieke systemen. Voor mij is het meewerken aan politieke vernieuwing. Mensen die zich niet (meer) herkennen in het politieke aanbod moeten ook dat signaal kunnen geven. En dat signaal mag dan ook gevoeld worden.”

“Vandaag kan dergelijk signaal in het stemhokje niet gegeven worden. Wellicht zijn er ook daarom veel thuisblijvers op de dag van de verkiezingen. Ze weten dat blanco stemmen geen zin heeft omdat het compleet genegeerd wordt. Sommigen kiezen er dan voor om hun ongenoegen te uiten door een zogenaamde proteststem uit te brengen, maar dat is dan op een partij en voor een programma waar ze au fond niet achter staan. Volgens ons ontbreekt één fundamentele optie op het stembiljet, namelijk de mogelijkheid om voor niets of niemand te kiezen. Zo’n keuze is even valabel als om het even welke andere keuze, voor om het even welke reden, en moet als een geldige stem beschouwd worden in de zetelverdeling.”

Proteststem

“Met de keuzemogelijkheid voor een niet-toegewezen zetel hebben mensen de optie om een volledig neutrale proteststem uit te brengen, mét impact. Het zorgt voor een legitieme weergave van ongenoegen, protest, antipolitiek, ontgoocheling en apolitieke gevoelens in het parlement, het houdt politici scherp, zet aan tot reflectie en kan verdere politieke vernieuwing aanwakkeren. Als uit een bevraging i.o.v. Knack en Le Vif blijkt dat 50% van de Belgen blanco stemmen wil laten vertalen in lege zetels (september 2023) – dat gaat dus verder dan wat wij voorstellen – dan lijkt mij dat de tijd rijp is voor ons initiatief.”

“Ik wil voor alle duidelijkheid niet actief oproepen om op Partij BLANCO te stemmen, maar kiezers moeten goed beseffen wat het betekent om blanco/ongeldig te stemmen, of thuis te blijven. Nu krijgen ze een alternatief voorgeschoteld. Met het mandaat van de kiezer kunnen we werken aan de nodige wijzigingen van de kieswet, en de herziening van de grondwet voorbereiden. Iedereen begrijpt dat dit een zeer lastige klus zal worden. Voor de rest zou ik altijd present tekenen in Brussel voor de stemmingen, maar zou ik me voor ieder onderwerp onthouden.”