Bruggelingen Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen strijden om eerste plaats op liberale Vlaamse lijst

Zowel Jasper Pillen als Mercedes Van Volcem ambiëren de eerste plaats op de Vlaamse Open VLD lijst voor de regionale verkiezingen in juni 2024. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Stadsgenoten Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen zijn verwikkeld in een harde strijd om het liberale lijsttrekkerschap bij de parlementsverkiezingen in juni 2024. Beide Brugse liberale politici ambiëren de eerste plaats op de Vlaamse kieslijst.

Tot eind deze maand kunnen politici bij Open VLD voor de regionale en federale verkiezingen hun kandidatuur indienen. In Brugge ambiëren twee liberale schepenen het lijsttrekkerschap voor de Vlaamse lijst : financiënschepen Mercedes Van Volcem en onderwijsschepen Jasper Pillen.

Opvolger

Het ontslag van justitieminister Vincent Van Quickenborne, in de nasleep van de aanslag op twee Zweden in Brussel, heeft olie op het vuur van deze interne strijd gegooid. Want Jasper Pillen, wiens naam vorig weekend nog genoemd werd als mogelijk staatssecretaris voor Begroting, is zijn parlementair zitje kwijt. Hij was in oktober 2020 als opvolger van Quickie Kamerlid geworden. Na zijn ontslag als minister, eist Vincent Van Quickenborne zijn parlementair zitje opnieuw op.

Bijgevolg moest Jasper Pillen deze week zijn kantoor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers ledigen. Zijn kandidatuur voor het lijsttrekkerschap voor de Vlaamse lijst dateert wel al van voor het ontslag van Vincent Van Quickenborne. De reden is niet ver te zoeken: op Vlaams niveau is de eerste plaats vacant, op federaal niveau blijft Quickie incontournable.

Onbesproken

Jasper Pillen omschrijft zijn motivatie als volgt: “Het vertrek van lijsttrekker Bart Tommelein moet opgevangen worden. Die plaats aan de kop komt vrij. We moeten met een goede bezetting naar de verkiezing gaan. Ik ben jong, toch al ervaren en onbesproken.”

Met zijn kandidatuur kruist de ambitieuze Jasper Pillen het pad van zijn Brugse partijgenote Mercedes Van Volcem. In 2019 rijfde zij met 13.074 voorkeursstemmen het derde en laatste West-Vlaamse liberale zitje voor het Vlaams parlement binnen, na Bart Tommelein (35.265) en Emmily Thalpe (15.133). Die zijn nu respectievelijk ook burgemeester van Oostende en van Ieper.

Verwacht wordt dat het nationaal partijbestuur Jasper Pillen, die ondervoorzitter is van Open VLD, een compensatie geeft voor het verlies van zijn Kamerzitje.

Genegeerd

Mercedes Van Volcem, die het begin deze week opnam voor de opnieuw door de mannelijke partijtop genegeerde Gwendolyn Rutten, onthoudt zich van commentaar: “Bij ons moet het nog beginnen. Er zullen veel kandidaten zijn, ik laat niet in mijn kaarten kijken. Pas als alle kandidaturen binnen zijn, moeten knopen doorgehakt worden…”

Op lokaal vlak is er duidelijkheid: Jasper Pillen neemt er genoegen mee dat Mercedes Van Volcem als lijsttrekker de strijd aangaat met burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en Mintus-voorzitter Pablo Annys (Vooruit). (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier