Bruggeling Jasper Pillen trekt de Vlaamse lijst voor Open VLD

Bruggeling Jasper Pillen wordt Vlaams lijsttrekker voor Open VLD. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Open VLD heeft maandagavond Bruggeling Jasper Pillen aangeduid als lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen. De Ieperse burgemeester Emmily Talpe trok haar kandidatuur net voor de stemming in, naar eigen zeggen omdat de partij niet gebaat is met interne verdeeldheid. Jasper Pillens naam circuleerde ook eventjes als opvolger van Vlaams minister Bart Somers, maar dat ambt ging uiteindelijk naar Gwendolyn Rutten. Hij is niet ontgoocheld over het gemiste ministerschap.

Aanvankelijk waren er vier kandidaten voor het Vlaams lijsttrekkerschap bij Open VLD in onze provincie: de Ieperse burgemeester Emmily Talpe, haar Stadense collega Francesco Vanderjeugd en twee Brugse schepenen: Mercedes Van Volcem en Jasper Pillen.

Brugse steun

Vorige week al liet Vlaams volksvertegenwoordiger Mercedes Van Volcem weten dat ze haar kandidatuur intrekt: ze wil zich concentreren op de Brugse gemeenteraadsverkiezingen en wou de kandidatuur van haar jongere stadsgenoot Jasper Pillen ten volle steunen.

Ook Francesco Vanderjeugd trok zich terug uit de race. Emmily Talpe gooide kort voor de stemming de handdoek in de ring. Bijgevolg moesten de West-Vlaamse liberalen zich enkel uitspreken over de enige, nog resterende kandidaat Jasper Pillen.

Tweede plaats

Emmily Talpe haalde bij de vorige verkiezingen vanop plaats 2 meer dan 15.000 voorkeursstemmen en ze kan terugkijken op heel wat ervaring als Vlaams parlementslid. Talpe besliste op het congres om haar kandidatuur in te trekken. “Niemand kan ontkennen dat de partij in woelig vaarwater zit. Interne verdeeldheid is het laatste wat we nu nodig hebben. Vandaar dan ook mijn oproep om met zijn allen het lijsttrekkerschap van Jasper Pillen te steunen”, verduidelijkt Talpe. Op die manier werd er last minute geen stemming meer georganiseerd. De leden onthaalden het gebaar met luid applaus. Talpe gaf de ambitie mee om vanop de tweede plaats de Vlaamse lijst te steunen en samen met Pillen als geëngageerd tandem naar de kiezer te trekken.

Pillen is ondervoorzitter bij Open VLD en was tot voor kort federaal parlementslid. Omdat hij de opvolger was van Vincent Van Quickenborne nam de gewezen justitieminister na zijn ontslag uit de regering opnieuw plaats in de Kamer en moest de Bruggeling uit Brussel vertrekken.

Beloning

Zijn Vlaams lijsttrekkerschap mag beschouwd worden als een mooie beloning en compensatie voor het verlies van zijn federaal zitje. De naam van Jasper Pillen circuleerde deze week ook als mogelijke opvolger van Vlaams minister Bart Somers, die onverwachts ontslag nam. Uiteindelijk werd het Gwendolyn Rutten.

Jasper Pillen is niet ontgoocheld: “Gwendolyn is de juiste dame, ze kent stikstof dossier en ze zit op de juiste lijn in dat dossier. Een visie die ik ook steun: ruimte en rechtszekerheid voor onze boeren kan in harmonie met de natuur. Ik ben niet uit op een minister functie nu, maar dat ik als 39 jarige kerel die het allemaal zelf heeft opgebouwd alweer tot favorieten behoorde geeft veel energie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier