N-VA: “Onbekende dames op onze tweede plaatsen is een zeer bewuste keuze”

Lijsttrekkers Bert Maertens en Sander Loones. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Geen gevestigde waarden, maar twee onbekende dames op de tweede plaats van de Vlaamse en federale N-VA-lijst. Wat is er aan de hand binnen N-VA West-Vlaanderen?

Geen An Capoen, geen Daphné Dumery, geen Rita Gantois, geen Cathy Coudyser. De tweede plaatsen op de Vlaamse en de federale lijst van N-VA gaan niet naar een huidige vrouwelijke parlementair. De partij kiest om twee onbekende cabinetards naar boven te duwen: Maaike De Vreese uit Brugge (Vlaams Parlement) en Yngvild Ingels uit Menen (Kamer van Volksvertegenwoordigers).

“Het is een zeer bewuste keuze om twee nieuwe namen bovenaan de lijst te zetten”, zegt Vlaams lijsttrekker Bert Maertens. “We moeten de toekomst voorbereiden. Niet enkel de komende verkiezingen van mei, maar ook die van 2024. Eigenlijk zetten we de traditie van Geert Bourgeois voort: jonge talenten detecteren en hen een kans geven. Als we hen als nobele onbekenden op de zesde plaats zouden zetten, maken ze weinig kans. Door hen op de tweede plek te posteren bieden we hen wel een perspectief.”

Sander Loones, N-VA-lijsttrekker voor de Kamer: “Dankzij hun ervaringen op de kabinetten van onze ministers weten de twee nieuwe gezichten hoe het parlement werkt. Ze kunnen ook bogen op een enorme dossierkennis en een groot professioneel netwerk. Zij zijn meteen inzetbaar.”

“Het is zeker een risico dat we nemen, maar we moeten investeren in de toekomst”

Beiden beseffen dat de keuze voor twee onbekenden in de kop van de lijst zeer gedurfd is. “Het is zeker een risico dat we nemen, maar we moeten investeren in de toekomst”, aldus Bert Maertens. “Nu Geert Bourgeois naar Europa vertrekt en niet in de provincie actief zal zijn, hebben we nood aan nieuwe mensen.” Sander Loones: “Nu Geert weg is, lijkt het alsof alle ketens weg zijn en onze jonge mensen kansen krijgen.”

Wat dan met de huidige vrouwelijke N-VA-parlementsleden? Worden zij bedankt voor bewezen diensten? “Neen, ze zullen in mei ook op onze lijsten staan”, zegt Bert Maertens. “Zelfs op zichtbare en verkiesbare plaatsen. Wat hun reacties zijn? Verrast maar positief.” Sander Loones: “Iedereen is mee in het verhaal en ziet dat het partijbelang boven het individuele belang moet staan.”

(Olivier Neese)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.