Mevrouw Coens over de nieuwe informateur: “Joachim is héél authentiek”

Het koppel houdt zich goed staande in de huidige mediastorm. © MM
Redactie KW

“Druk? Tot voor kort was hij én burgemeester én actief in de haven. We zijn dus wel wat gewoon. Maar oké, nu is hij effectief wel héél veel weg. Al moet ik zeggen: sinds hij CD&V-voorzitter is, heeft hij wel al elke nacht thuis geslapen.” Kristin Dewever (49) is de echtgenote van misschien wel de belangrijkste man in het huidige politieke schaakspel. Voor haar en de vier kinderen blijft Joachim Coens evenwel in de eerste plaats een familieman.

Laten we beginnen met de belangrijkste bijzaak van het moment: de opvallend groene jas waarmee informateur Joachim Coens de voorbije dagen steevast werd gespot. “Ja, ik weet waar die vandaan komt en van welk merk de mantel is. Maar neen, daarover gaan we niet uitweiden”, glimlacht echtgenote Kristin Dewever. Ze runt zelf een druk advocatenkantoor in Wakken en Sijsele, de thuishaven van de familie Coens, en vindt de vele vragen over de groene jas van haar man niet relevant.

Het toont ook meteen aan dat het koppel zich niet bezighoudt met randkwesties, maar zich wil focussen op de kern van de zaak. Zoals in dit geval het vormen van een regering. “Natuurlijk had ik nooit gedacht dat Joachim zou aangesteld worden als informateur. Hij is jarenlang weggebleven van de nationale politiek“, zegt Kristin.

Echt iets voor hem

Dat het drukke tijden zijn voor Coens, hoef je de advocate niet te vertellen. Eerst kandidaat-CD&V-voorzitter, dan het effectief geworden, en deze week plots gebombardeerd tot de belangrijkste politieke speler in het huidige schaakspel als informateur. Door zijn drukke agenda moet Coens tijdelijk zijn sjerp als burgemeester van Damme aan de kant leggen. Eerder stopte hij als baas van de haven van Zeebrugge. Twee functies die hij jarenlang met hart en ziel vervulde.

“We waren op dat vlak wel al wat gewoon. Joachim had al een drukke agenda en was vaak weg. Maar toegegeven: nu is het wel héél druk”, bevestigt Kristin Dewever. “Al heeft hij sinds hij CD&V-voorzitter is wél al elke nacht thuis geslapen. Weet je trouwens dat ik jaren geleden al vertelde dat die functie echt iets voor hem zou zijn? Joachim is nu eenmaal altijd heel inhoudelijk en ideologisch bezig.”

Zware brand

Dat hij na zijn rol als informateur terugkeert als burgemeester, lijdt weinig twijfel. “Damme ligt hem enorm nauw aan het hart. Joachim is bovendien héél graag burgemeester. Ik denk dat de mensen dat ook voelen”, zegt zijn echtgenote. Dat laatste bewees Coens afgelopen weekend nog toen hij persoonlijk de slachtoffers van een zware brand in Sijsele een hart onder de riem ging steken.

Plaatsvervangend burgemeester Eveline Van Quekelberghe beaamt dat. “In het schepencollege zijn we enorm trots op wat Joachim heeft bereikt. Hij blijft dan ook onze enige échte burgemeester”, aldus Van Quekelberghe. “Tijdens de verkiezingen vorig jaar haalde hij met een straatlengte voorsprong de meeste stemmen. Dat bewijst dat de inwoners van Damme hem graag zien. Ik jaag dus zeker niet definitief op zijn sjerp. Enkel als blijkt dat de combinatie in de toekomst echt niet haalbaar is, zullen we opnieuw rond de tafel moeten zitten. Maar laat Joachim maar eerst België redden, wij houden Damme wel recht”, glimlacht de plaatsvervangend burgemeester.

Vier kinderen

Hét succesrecept waarmee Coens de voorbije weken hoge politieke toppen scheert, is moeilijk uit te leggen. Al heeft echtgenote Kristin wel een vermoeden. “Joachim is heel authentiek. Hij blijft altijd zichzelf, dat zal nu zeker niet veranderen. Als we hem bezig zien en horen in interviews, merken we dat ook. Hij is totaal niet bezig met politieke spelletjes. Je weet natuurlijk nooit, maar het zou me verbazen als dat zou veranderen”, lacht de vrouw.

Hoe groot zijn ambities en honger ook zijn, Joachim Coens blijft in de eerste plaats een echte familieman. Zijn vier kinderen – twee dochters en twee zonen – hebben weinig last van de politieke drive van vader. “De ene is er al wat meer mee bezig dan de ander. Maar uiteindelijk zijn ze wel allemaal met hun papa begaan”, aldus Kristin Dewever.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier