Mercedes mag de boom in en dat vindt ze zelf niet erg

De bewoners aan de Gruuthuselaan gaan opnieuw origineel te werk om hun favoriete politica te steunen. © PH
Redactie KW

Een opmerkelijk beeld in de Gruuthuselaan, voorbij De Valkaart, in de richting van de autosnelweg: Mercedes Van Volcem houdt zich vast aan de takken van de bomen, althans haar verkiezingsbord. “Dit bord hangt er elke keer, al tien verkiezingen lang. Dat is op een stuk grond van mijn schoonfamilie. De boom heeft er geen last van hoor”, zegt de Brugse schepen die straks strijdt om een zitje in het Vlaams parlement.

“Ik heb het bord ook al opgemerkt”, vertelt Oostkampse milieuambtenaar Patrick Keirsebilck. “Het gaat hier echter om private bomen op privaat domein. Overheidsdiensten hebben hier dus niets aan te zeggen, laat staan de mogelijkheid om dat bord te verwijderen of boetes uit te schrijven. De eigenaar heeft op basis van het privaat recht de mogelijkheid om eventueel een schadeclaim tegen de plaatsers van de affiche in te dienen. Er is geen enkel reglement, ook niet een politiereglement of het Bosdecreet, dat verbiedt om nagels of vijzen te bevestigen in een private boom. De kans dat deze verwondingen toegangspoorten vormen voor infecties is inderdaad aanwezig, maar niet gegarandeerd. Berken zijn op dat vlak betrekkelijk robuuste bomen.”

Privaat domein

“Ik ben, Als burgemeester ben ik zeer terughoudend om commentaar te geven over borden van collega-politici”, reageert Jan de Keyser. “Ten eerste omdat iedere kandidaat zelf een verantwoordelijkheid draagt, maar ook omdat er naast een kandidaat een campagneploeg staat die soms wel iets te enthousiast aan de slag kan gaan én de desbetreffende kandidaat niet altijd perfect weet heeft over hun daden. Wat dit bord betreft kan ik zeggen dat, na vaststelling ter plaatse, het bewuste bord bevestigd is aan twee private bomen op privaat domein.”

Indien dit op openbaar domein gebeurde, zouden we maatregelen treffen

“Over een eventuele toestemming van de eigenaar kan ik me niet uitspreken. Het bevestigen van voorwerpen met nagels of schroeven aan bomen is door geen enkele reglementering verboden. Het spreekt vanzelf dat indien dit met bomen op openbaar domein zou gebeuren, de gemeente zeker maatregelen zou treffen.”

Familiegrond

Mercedes Van Volcem reageert eerder verbaasd op de commotie. In een korte reactie zegt ze: “Dit bord hangt er elke keer, al tien verkiezingen lang. Dat is op een stuk grond van mijn schoonfamilie. De boom heeft er geen last van hoor!” (Piet Himpens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.