Maar weinig burgemeesters op kieslijsten van CD&V

Federaal lijsttrekker Hendrik Bogaert (in het midden achteraan), omringd door een aantal CD&V-burgemeesters tijdens de kick-off van de kiescampagne begin vorige week. © BELGA
Jos Remaut

Op het provinciaal congres in Torhout keurde CD&V de lijsten voor de komende verkiezingen definitief goed. Ze zijn duidelijk verjongd, en, nog opvallender : veel minder burgemeesters worden nog in stelling gezet om stemmen te lokken.

Maar liefst acht burgemeesters die in 2014 nationaal gingen en nu nog burgemeester zijn, haken af en het zijn niet van de minste : Kris Declercq (Roeselare), Christof Dejaegher (Poperinge), Lies Laridon (Diksmuide), Kristof Audenaert (Torhout), Francis Benoit (Kuurne), Dirk Verwilst (Meulebeke), Rita Demaré (Hooglede) en Carine Dewaele (Lendelede). Vier burgemeesters doen wél mee : Bart Dochy (Ledegem), die tevens Vlaams parlementslid is, Kurt Vanryckeghem (Waregem), die het de vorige keer niet haalde en nu echt wel naar het Vlaams Parlement wil, Jan Seynhaeve (Wevelgem) en Jan Stevens (Wielsbeke). Ook provinciaal gedeputeerde Bart Naeyaert (Torhout) steunt de lijst.

Verder moet CD&V het in West-Vlaanderen ook doen zonder een aantal van haar vaste waarden in het parlement : Johan Verstreken (Oostende), Jan Durnez (Ieper) en Griet Coppé (Roeselare) zetten een punt achter hun loopbaan in het Vlaams Parlement, en Sabine de Bethune (Kortrijk) is nu federaal lijsttrekker in Brussel.

Vlaams Parlement

Maar CD&V is een partij die heel wat ervaren rotten heeft rondlopen, en bij deze lijstvorming heeft ze ook heel wat kansen gegeven aan beloftevolle jongeren. Een combinatie die meteen al wordt geïllustreerd bovenaan op de lijst voor het Vlaams Parlement. Ze wordt aangevoerd door vice-minister-president Hilde Crevits, momenteel de populairste politicus van Vlaanderen. Als zij weer minister wordt, dan komt Brecht Warnez, doctor-assistent in het bestuursrecht aan de universiteit van Gent en schepen in Wingene, meteen het Vlaams Parlement binnen want hij staat eerste opvolger. De nummers 2 en 3 op de effectieve lijst zijn dezelfde als de vorige keer : burgemeester Bart Dochy van Ledegem en oud-burgemeester Martine Fournier van Menen. Beiden zijn op dit ogenblik Vlaams parlementslid.

Op plaats 4 komt Loes Vandromme, schepen in Poperinge en de vorige keer kandidaat op de federale lijst en op 5 burgemeester Kurt Vanryckeghem van Waregem, die in 2014 van op de achtste plaats op het laatste nippertje net niet verkozen was. Nummer 6 is een totaal nieuw gezicht : dat van schepen Bart Plasschaert uit Oostende, en op 7 staat Ingrid Vandepitte, die binnen een paar jaar burgemeester wordt van Zonnebeke. Lijstduwer is Felix De Clerck, zoon van Stefaan De Clerck en recent van Zwevegem verhuisd naar Kortrijk. Hij wordt voorafgegaan door Jasminka Poppe uit Tielt en Femke Verleye uit Staden, die vorig jaar de overstap maakte van Open VLD. Tweede opvolger is Katrien Desomer uit Ieper, derde opvolger Francine Duron uit Middelkerke. Provincieraadslid Ruben Strobbe uit Beernem duwt de opvolgerslijst.

Federaal

De Kamerlijst voor CD&V is minder verrassend : de vier uittredende volksvertegenwoordigers staan opnieuw bovenaan de lijst : Hendrik Bogaert (Jabbeke) op 1, Nathalie Muylle (Roeselare) op 2, Franky Demon (Brugge) op 3 en Roel Deseyn (Kortrijk) op 4. Op nummer 5 vinden we een nieuwkomer : Lies Dezeure, fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Veurne. Ook de lijstduwer is totaal nieuw : Frederiek Vermeulen, voorzitter van de afdeling Ichtegem en daar ook fractieleider in de oppositie.

Net als de vorige keer staat ook nu weer Bercy Slegers uit Wervik (en daar tot voor kort nog schepen) eerste opvolger. De tweede opvolger is een nieuwe naam in de nationale politiek : Kevin Defieuw uit Gullegem, die schepen is in Wevelgem, en derde opvolger is Arnold Stael uit Gistel, bekend van het expertisecentrum ‘Mens en Paard’. Opmerkelijke verschijning op de opvolgerslijst is die van Thijs Morlion uit Ieper, de jonge scheidsrechter die onlangs nog in het nieuws kwam met zijn gedurfde opinie over agressie tegenover de refs op het veld.

Investeren in levenskwaliteit

Investeren in levenskwaliteit voor alle inwoners van de provincie staat voorop in het West-Vlaamse kiesprogramma van CD&V. Met voldoende middelen uit de federale en Vlaamse begroting richting onze provincie. CD&V wil komaf maken met de verdeelsleutel in het gemeentefonds die de 13 Vlaamse centrumsteden zwaar bevoordeelt en wil in een nieuwe verdeelsleutel meer gewicht toekennen aan twee ondergewaardeerde factoren : open ruimte en fiscale armoede.

Ook de uitbouw van een flexibel en functioneel openbaar vervoer in onze provincie is voor CD&V een prioriteit : betere treinverbindingen zowel binnen de provincie als naar het verdere binnenland, een functioneel netwerk van bussen die stad en platteland verbinden, en uitbouw van nieuwe of deelsystemen met combinatie fiets, taxi bus en trein. CD&V wil ook een groen netwerk van fietspaden dat alle 64 gemeenten van de provincie verbindt.

De volledige lijsten

VLAAMS PARLEMENT

EFFECTIEVEN

1 Hilde Crevits Torhout

2 Bart Dochy Ledegem

3 Martine Fournier Menen

4 Loes Vandromme Poperinge

5 Kurt Vanryckeghem Waregem

6 Bart Plasschaert Oostende

7 Ingrid Vandepitte Zonnebeke

8 Jan Seynhaeve Wevelgem

9 Minou Esquenet Brugge

10 Maarten Claeys Nieuwpoort

11 Rachida Abid Wielsbeke

12 Annie Cool Gistel

13 Isabelle Degezelle Zwevegem

14 Ann Messelier Kuurne

15 Geert Debergh Heuvelland

16 Bart Wenes Roeselare

17 Kristof Vandamme Wervik

18 Sander David Veurne

19 Sam Van De Caveye Oostkamp

20 Femke Verleye Staden

21 Jasminka Poppe Tielt

22 Felix De Clerck Kortrijk

OPVOLGERS

1 Brecht Warnez Wingene

2 Katrien Desomer Ieper

3 Francine Duron Middelkerke

4 Steven Kindt Lichtervelde

5 Sien Vandevelde Kortrijk

6 Bram Van den Bunder Avelgem

7 Stefanie Van Eeghem Oudenburg

8 Henri De Vroey Knokke-Heist

9 Febe Baekelandt Brugge

10 Marleen Soete Langemark-Poelkapelle

11 Frederik Demeyere Hooglede

12 Regine Rooryck Deerlijk

13 Helena Verhamme Anzegem

14 Chris Marreel Pittem

15 Sandy Buysschaert Blankenberge

16 Ruben Strobbe Beernem

Federaal

EFFECTIEVEN

1 Hendrik Bogaert Jabbeke

2 Nathalie Muylle Roeselare

3 Franky Demon Brugge

4 Roel Deseyn Kortrijk

5 Lies Dezeure Veurne

6 Lynn Callewaert Harelbeke

7 Eveline Van Quekelberghe Damme

8 Herlinde Rollez Diksmuide

9 Jan Stevens Wielsbeke

10 Bert Gunst Nieuwpoort

11 Margot Desmet Waregem

12 Caroline Bonte-Vanraes Menen

13 Dries Dehaudt Izegem

14 Delphine Rommel Ingelmunster

15 Bart Naeyaert Torhout

16 Frederiek Vermeulen Ichtegem

OPVOLGERS

1 Bercy Slegers Wervik

2 Kevin Defieuw Wevelgem

3 Arnold Stael Gistel

4 Adeline Bouché Oostende

5 Thijs Morlion Ieper

6 Anke Vandermeersch Kortemark

7 Anneke Dejonghe Meulebeke

8 Raf Deprez Zwevegem

9 Ben Desmyter Poperinge

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.