Lynn Vermote, jongste schepen van Kortemark: “Politiek is een rollercoaster”

Lynn Vermote is de jongste schepen van Kortemark. © foto Kurt
Redactie KW

Lynn Vermote bracht haar jeugd door in de Spanjaardstraat, terwijl ze ook heel actief was in de KLJ. Reden te meer dat men haar belde om in de politiek te stappen. Met milieu en mobiliteit staat Lynn vastberaden voor grote uitdagingen tijdens haar eerste legislatuur als schepen.

“Mijn eerste actieve politieke stappen zette ik in 2012, toen ik de eerste keer opkwam bij Open VLD”, steekt Lynn Vermote van wal. “Ik studeerde nog in Gent toen Gino Speecke me belde met de vraag of ik interesse had. Ik hapte niet meteen toe, maar het sprak me wel aan. Mijn proffen in Gent hadden bij mij al een beetje de politieke microbe doen groeien. Bij mij thuis werd er niet actief aan politiek gedaan, maar mijn ma vertelde me ooit dat een van mijn voorouders politiek actief was in Handzame. Het zal dus toch een klein beetje in de genen zitten. Na mijn eerste verkiezingen was ik al meteen drie jaar gemeenteraadsvoorzitter, aangevuld met drie jaar gemeenteraadslid. Veel campagne heb ik niet gevoerd. Ik ben ook niet de persoon die de markten en evenementen afschuimt om kaartjes uit te delen. Wat ik wel deed, was een persoonlijke brief sturen naar meer dan 800 jongeren in de gemeente, want ik weet dat dit toch meer zijn vruchten afwerpt.”

BIO

Privé: Lynn Vermote (30) woont samen met Wanda Ryckx op het Handzameplein in Handzame.

Loopbaan: ze studeerde bedrijfsmanagement, afdeling rechtspraktijk in KHBO Brugge en werkt sinds 2011 bij BNP Paribas Fortis in Kortemark. Ze werd in 2012 voor de eerste keer verkozen met 554 voorkeurstemmen, was drie jaar voorzitter van de gemeenteraad. Op 14 oktober 2018 behaalde ze 949 voorkeurstemmen. Als jongste schepen is ze bevoegd voor Jeugd, Burgerzaken, Mobiliteit en fietsbeleid, Milieu en Dierenwelzijn.

Meeste klachten

“Nu ben ik dus schepen. Dat was eventjes bekomen, want dat had ik echt niet verwacht. Blijkbaar hebben de mensen mij toch hun vertrouwen gegeven. Na de verkiezingen moet je er meteen invliegen: politiek is een rollercoaster en eens je erin zit, raak je er niet meer uit. Uiteraard koos ik voor Open VLD omdat ik me het meest kan vinden in hun partijprogramma. Op gemeentelijk vlak is het helemaal anders aan politiek doen dan op nationaal vlak. Je bekent uiteraard kleur, maar ik ga niet met de Open VLD-vlag staan zwaaien. Voor de gemeente en de inwoners wil ik iets betekenen en dat hangt niet af van de nationale politiek. Ik ben ook niet de enige die zich serieus kan ergeren aan hoe de politiek gevoerd wordt op nationaal vlak.”

“Met mijn schepenbevoegdheden ben ik tevreden, al hangt daar een zware kluif aan vast. Geef toe, de meeste klachten in de gemeente hebben te maken met milieu, mobiliteit en zwerfvuil. Laat het nu net deze bevoegdheden zijn die ik, samen met de bevoegdheid Jeugd, krijg.”

Vrijwilligers

“Het is moeilijk om nu al te zeggen wat ik wil realiseren, want we zijn nog bezig met het opmaken van de meerjarenplanning. Ik geloof vooral in de kracht van sensibiliseren. Neem nu het voorbeeld van zwerfvuil: als de straat proper ligt, nodigt dit ook al veel minder uit om te vervuilen. Ik steek mijn bewondering voor de vele vrijwilligers uit de gemeente, die zelf op pad gaan om hun buurt proper te maken, niet onder stoelen of banken. Ook mobiliteit wordt een uitdaging: het is goed dat ik mijn ambt de volledige legislatuur kan uitvoeren, want dan krijg je de kans om je visie te ontwikkelen en die ook uit te voeren. In een gedeeld ambt krijg je die kans niet.”

“Het klikt tussen mij en de mobiliteitsambtenaar, dus dat is al een goed begin. We gaan alle pijnpunten in de gemeente lokaliseren en aanpakken waar nodig. Een nieuw mobiliteitsplan dient opgemaakt en de lokale verkeerscommissie opgewaardeerd. Als je voor mobiliteit geen draagvlak creëert, heb je veel minder kans op slagen”, besluit Lynn.

(Jeffrey Dael)

Immobiele schepen van Mobiliteit…

“Als je aan politiek doet, heb je een uitlaatklep nodig en voor mij is dat voetballen”, aldus Lynn. “Ik ben daarmee begonnen op mijn 23ste in Ichtegem. Daarna werd het Torhout en momenteel speel ik in tweede provinciale bij de damesvoetbalploeg van NSVD Handzame. Tijdens de training vorige week brak ik tijdens een duel met de trainer mijn enkel. Ik hoorde een geweldige krak, viel en ben niet meer opgestaan. Het werd een avondje op de spoedafdeling. Er volgde een operatie, maar helaas ook drie maanden revalidatie. Ik vrees dat mijn voetbalseizoen erop zit.”

“Voor mij is dat een ramp: ik heb al een bureaujob in de bank, terwijl ik als schepen ook veel tijd achter de computer doorbreng. Wees gerust, ik ben geen actieve politieke Facebooker. De sociale media zijn de laatste jaren een platform geworden waarop iedereen klaagt of waar mensen de grond worden ingeboord. Ik doe daar niet aan mee en mijn reacties zul je daar dus niet lezen. Mijn voetbalaccident zorgt er dus voor dat ik de eerste maanden als schepen serieus immobiel ben. Gelukkig zijn er genoeg mensen die me overal rondvoeren en kan ik me behelpen met mijn krukken. Het is ook niet mijn eerste ongeval. Precies zes jaar geleden had ik hetzelfde voor. Mijn actieve zondagnamiddagen op het voetbalplein zitten er helaas op tot volgend seizoen.”

Lynn wordt dus ook de allereerste schepen van Dierenwelzijn in de gemeente. “Mijn standpunt omtrent dieren is dat als je van dieren houdt, je er ook moet voor zorgen. Sport is natuurlijk ook mijn dada, maar die bevoegdheid blijft bij Stefaan Vercooren. Dat ik er de bevoegdheid Jeugd bijkrijg, vind ik tof: zoiets vind ik vanzelfsprekend dat dit de jongste schepen toekomt. Ik heb een verleden in de KLJ, waar ik tot mijn 24ste voorzitter van was. Ik heb het jarenlang met plezier gedaan: de organisatie van de activiteiten in de weekends en de KLJ-fuiven, maar op een bepaald moment ben je dat zowat ontgroeid en begin je op automatische piloot te draaien. Dan weet je dat het tijd is om het aan anderen over te laten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.