Zo stemde Diksmuide: Actie! wint verkiezingen en kan niet anders dan monstercoalitie vormen met team8600

Het stadhuis van Diksmuide. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Ook de inwoners van Diksmuide trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Diksmuide.

Lies Laridon verliest hoogstwaarschijnlijk de sjerp in Diksmuide. Haar partij team8600 klokte af op 10 zetels, uitdager Actie! – een kartellijst van N-VA, Idee en Vooruit, laat 12 zetels noteren. Bij de vorige lokale verkiezingen in Diksmuide was CD&V goed voor 7 zetels. “De trend is dat we ferm vooruitgaan. We zijn in ieder geval de morele winnaar van deze verkiezingen”, aldus Lies Laridon. Ze is goed voor 2.403 voorkeurstemmen – het meeste van alle kandidaten, maar toch gaat de sjerp wellicht naar Koen Coupillie, lijsttrekker voor Actie!. Hij klokt af op 1.635 voorkeurstemmen. “We gingen voor de absolute meerderheid, dat zijn 13 zetels. Nu klokken we af op 12 zetels”, reageert Kurt Vanlerberghe namens Actie!.

“We zijn de grootste partij en hebben het initiatiefrecht, daar zijn we heel blij om. De uitslag is heel mooi, maar we hebben niet de meerderheid. Dat wordt dus onderhandelen”, aldus Koen Coupillie zondagavond. “Wanneer we de cijfers bekijken, willen de inwoners van Diksmuide blijkbaar dat Actie! samen met team8600 aan het werk gaat. Maandag zullen de onderhandelingen beginnen. Het was vooraf heel moeilijk om in te schatten wat het resultaat zou kunnen zijn, maar we zijn heel blij”, aldus nog Koen Coupillie.

Vlaams Belang haalt 3 zetels en wordt zo als kleinste partij ook de enige oppositiepartij. Actie! en team8600 kunnen dus niet anders dan een monstercoalitie vormen van 22 zetels op 25.

Project 8600 haalt geen zetel. “Na alle werk en inspanningen die we geleverd hebben, is dit een zware ontgoocheling. Meer kan en zal ik daar voorlopig niet over zeggen”, aldus lijsttrekker Claude Vindevogel.

Resultaten gemeenteraad

Resultaten provincieraad