Vooruit Oostende dient klacht in bij gouverneur voor “onbehoorlijk bestuur”, stadsbestuur weerlegt de beweringen

Jeroen Soete (links) en John Crombez van de Vooruit-oppositie. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

“Extra leningen voor het ziekenhuis, een overschatting van de inkomsten en een borgstelling van 25 miljoen euro voor de vernieuwing van het Kursaal bezwaren de begroting van de stad Oostende zo erg, dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur”, zegt de Vooruit-oppositie die klacht indiende bij de gouverneur. Het stadsbestuur weerlegt.

Dinsdagmorgen was er bij gouverneur Carl Decaluwé post uit Oostende. Namelijk een klacht van de Vooruit-oppositie die op de valreep werd ingediend binnen de dertig dagen na de vorige gemeenteraad. Fractieleider Jeroen Soete legt uit: “Een omzendbrief stelt dat er in het jaar van de verkiezingen met de nodige omzichtigheid moet opgetreden worden en er geen beslissingen mogen genomen worden die het beleid van de volgende legislatuur mogen bezwaren. En laat dat nu net zijn wat het stadsbestuur wel doet. Er komt een lening van 2,5 miljoen euro bij voor het Serruysziekenhuis en het personeel. We hebben het aangekaart op de vorige gemeenteraad, maar men zet toch door. De autofinancieringsmarge is in het meerjarenplan dit jaar al zeer krap en in 2026 zelfs negatief.”

Volgens Vooruit zijn ook de inkomsten uit GAS-boetes te hoog ingeschat: 5 miljoen in 2024, terwijl er in 2022 maar 2,1 miljoen werd geïnd. “Een overschatting om de begroting op te krikken.”

Kursaalrenovatie

Ook de waarborg voor de geplande renovatie van het Kursaal, die na de zomer zou starten, maakt deel uit van de klacht bij de gouverneur. “In december werden in de NV Exploitatie Kursaal Oostende alle private bestuurders vervangen door de leden van het schepencollege”, aldus John Crombez. “In januari hebben ze zich verbonden voor een stadswaarborg van 25 miljoen euro voor de nieuwe verstelbare vloer. Dat bedrag werd door schepen Anseeuw bevestigd op de gemeenteraad. Zo’n waarborg is een impliciete schuld. De gemeenteraad werd buitenspel gezet en de beslissing bezwaart de verdere financiën van de stad. Bovendien ligt de bevoegdheid voor het zich financieel engageren bij de gemeenteraad. Ook in februari staat dit niet op de agenda.”

De gouverneur heeft nu drie maanden de tijd om de klacht te onderzoeken.

Reactie stadsbestuur

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) weerlegt de beweringen: “We gaan met de stad geen lening aan voor het ziekenhuis. Het is AZ Oostende dat facturen zal betalen en leningen zal aangaan, net zoals AZ Sint-Jan dat vroeger deed. Daar staan trouwens ook inkomsten van Campus Serruys tegenover.”

Over de GAS-boetes zegt de burgemeester het volgende: “Die GAS-boetes zijn absoluut geen doel op zich. Het doel is een verkeersveilige, propere en veilige stad. De verhoging tegenover vroeger komt er vooral doordat de inkomsten van snelheidsovertredingen voortaan naar de stad komen in plaats van naar de hogere overheid. Dat is in alle centrumsteden zo, en vaak zijn de bedragen in de begroting nog stukken hoger. Kijk naar Leuven, in 2020 hadden zij 2,8 miljoen euro in het budget en dit jaar bijna 10 miljoen euro. In Gent gaat het dit jaar zelfs over 17,7 miljoen euro. In Brugge komt er dit jaar 3 miljoen euro bij en ook in Sint-Niklaas is het bedrag 3 miljoen hoger dan in 2020. Ook belangrijk, die boetes worden zeker niet alleen door de Oostendenaars betaald.”

Bart Tommelein weerlegt tot slot ook de bewering over het Kursaal. “⁠Voor Kursaal zullen we als stad borg staan, maar dat heeft geen impact op de begroting. Dat gaat trouwens niet over 25 miljoen, maar ongeveer over de helft. Want er zijn ook subsidies van 9 miljoen en een inbreng van EKO van 4 miljoen euro. Zo’n waarborg is helemaal niet uitzonderlijk, dit gebeurde ook in vorige legislaturen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier