Vooruit Menen herdenkt ‘Mijnheer Slunse’ August Debunne, eerste socialistische burgemeester van Vlaanderen

Vooraan directeur Sonny Ghesquière van woonmaatschappij Impuls, schepenen Patrick Roose en Angelique Declercq, Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys en moderator Dirk Vandenberghe. Achteraan historicus Hendrik Defoort, stedenbouwkundige Maarten Gheysen, fractieleider federaal parlement Melissa Depraetere en Vooruit Menen-voorzitter Kasper Vandecasteele. © CB
Redactie KW

100 jaar geleden werd August Debunne de allereerste socialistische burgemeester van Vlaanderen. Vooruit Menen liet die verjaardag niet onopgemerkt voorbijgaan en bracht in CC De Steiger een eerbetoon aan ‘Mijnheer Slunse’.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau moest in extremis verstek geven voor de viering, nadat hij de avond voordien met spoed opgenomen werd in het ziekenhuis. Gelukkig waren er onder meer fractieleider in het federaal parlement Melissa Depraetere, Vlaams volksvertegenwoordiger Maxim Veys en historicus Hendrik Dufoort, die samen met de lokale Vooruit-politici hun licht lieten schijnen over het belang van Debunne voor de sociaaldemocratische partij.

1 mei-wandeling

“Voor de inwoners van Menen is de August Debunnestraat de meest bewuste confrontatie met één van de belangrijkste socialisten ooit in Vlaanderen”, zegt voorzitter Kasper Vandecasteele van Vooruit Menen. “Toch zijn er overal in de stad nog realisaties van Debunne zichtbaar: de woonmaatschappij en de sociale woningen van de tuinwijk op Ons Dorp, de watertoren… Ter ere van Mijnheer Slunse stippelen we op 1 mei volgend jaar een wandeling uit, die al zijn verwezenlijkingen in de kijker zet. Ook hebben we besloten om het beheer van de grafzerken van August Debunne en Remi Ameye op ons te nemen. Die grafconcessies zijn verlopen, maar we willen dat die grafzerken behouden blijven voor het nageslacht.”

Sociale welvaart voor iedereen

August Debunne werd geboren in Menen. Als stoelenvlechter maakt hij kennis met de socialistische beweging. Het mythische verhaal dat hij, gebroodroofd na een staking, alleen nog ‘slunsen’ had om te dragen, leverde hem de bijnaam ‘Mijnheer Slunse’ op. In 1906 werd hij verkozen als volksvertegenwoordiger, in 1921 werd hij de eerste socialistische burgemeester van Vlaanderen. Hij bleef burgemeester tot 1938. “Hij streed voor sociale welvaart voor iedereen. 100 jaar later zijn we nog altijd door hem geïnspireerd en proberen we nog steeds zijn ideeën in de praktijk om te zetten met dezelfde strijdlust en met hetzelfde pragmatisme”, weet Melissa Depraetere. (CBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier