Volzet lijsttrekkersdebat van Unizo Kortrijk in Budascoop is succes

Natalie Eggermont, David Wemel, Maxim Veys, Ruth Vandenberghe, Axel Ronse, Tom De Vlaminck en Wouter Vermeersch op het debat dat werd geleid door Lieven Verstraete (Foto Kurt De Schuytener) © Kurt De Schuytener
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Unizo Kortrijk organiseerde in de Budascoop een debat met de zeven lijsttrekkers van Kortrijk. We kregen een geslaagd gesprek dat werd geleid door Lieven Verstraete.

Kortrijk werd op dinsdag 24 september getrakteerd op een geslaagd lijsttrekkersdebat dat werd georganiseerd door Unizo Kortrijk. Het evenement was volledig volzet. Voorzitter Pieter-Jan Mollie nam als eerste het woord. Hij riep onder andere op om te gaan stemmen, gezien de opkomstplicht is afgeschaft. Na een speech van Vincent Kint, gedelegeerd bestuurder van Unizo West-Vlaanderen, kon het debat met Lieven Verstraete als moderator gaan beginnen.

Natalie Eggermont (PVDA), David Wemel (Groen), Maxim Veys (Vooruit), Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk), Axel Ronse (N-VA), Tom De Vlaminck (Gezond Verstand Kortrijk) en Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) kregen ongeveer anderhalf uur de tijd om de Kortrijkzaan te overtuigen. Bij de voorstelling van de kandidaten werden ook al meteen de voorbije legislatuur en ambities voor de verkiezingen wat uit de doeken gedaan.

Moeien in ménage

De samenwerking tussen Team Burgemeester en CD&V was een eerste item. Vandenberghe benadrukte dat dat een keuze was om de burgemeester te kunnen blijven leveren. “Het gaat goed met Kortrijk, maar het werk is nooit af”, klonk het. Veys reageerde dat hij thuis geleerd heeft “om zich niet te moeien in andermans ménage”, wat coalitiepartner Axel Ronse wel deed: “Ik begrijp die keuze echt niet. Die partij staat nu voor alles en niets, maar wil gewoon de grootste blijven. Ik zie het nu al gebeuren. Ze zullen een makkelijke coalitiepartner, zoals Groen, kiezen om een nipte meerderheid te halen.”

Verder gaf Wouter Vermeersch nog aan dat zijn partij ook de grootste hoopt te worden, met Vermeersch als burgemeester van Kortrijk. PVDA wil dan weer doorbreken en op z’n minst een zetel halen in de gemeenteraad. Voor het debat kon het publiek stemmen op wie hun voorkeur had. Op vraag van Axel Ronse vroeg de moderator even wie in de zaal geen directe link had met een van de partijen. Ongeveer de helft van de zaal stak z’n hand op. Bij die eerste stemming haalde TBSK 41 %, N-VA 23 %, Vooruit 14 % en Vlaams Belang 10 %. Die cijfers zijn dus, zoals aangehaald, sterk te nuanceren. Een debat op basis van vier stellingen volgde.

Leegstand

De eerste stelling luidde: “De herbestemming van leegstaande panden voor economische activiteiten is een absolute prioriteit”. Axel Ronse gaf daarbij aan dat het aantal leegstaande panden, in de K bijvoorbeeld, heel hoog ligt en dat de verhoging van de leegstandsbelasting een efficiënte maatregel kan zijn. Maxim Veys kaartte aan dat leegstand ook kan worden aangepakt door te herbestemmen naar een woonfunctie, iets wat Natalie Eggermont ook prioritair vond. Wouter Vermeersch vond zich in de stelling en pleitte voor gratis parking. Ruth Vandenberghe was ten slotte ook te vinden hiervoor. De ‘absolute’ prioriteit bleek het thema evenwel voor geen enkele partij echt te zijn, wel een van de prioriteiten.

In een volgend luik werden volledig autovrije centra van de stad en deelgemeenten aangehaald. Geen enkele partij wil voor volledig autovrij gaan. “Het centrum moet altijd bereikbaar blijven”, zei Vandenberghe. David Wemel benadrukte dat Groen niet alle auto’s wil bannen: “Wij willen gewoon dat er wordt nagedacht over alternatieven wanneer het niet hoeft om de auto te nemen.” Daarna kwam Axel Ronse aan het woord: “Dertig jaar geleden was er veel werk aan de fietsveiligheid, maar de slinger is nu volledig doorgeslagen. Er mag zeker geen bovengrondse parking meer verdwijnen. De auto heeft meer dan z’n plek in de stad.” Vermeersch wees het publiek er vervolgens op dat Ronse die keuzes wel zelf maakte in de coalitie.

Toch bleek z’n partij dezelfde mening te hebben als de N-VA’er over het thema: “De autopestmaatregelen moeten weg en de parkeertarieven dienen te worden bijgesteld. Er is een omwenteling nodig.” Ruth Vandenberghe reageerde op beider mening: “Ik ben verbouwereerd. Axel was er wel bij toen de verlaagde Leieboorden rond waren, waarvoor er ook parking verdween. Ik ben bang voor de pauze die hij aankondigt. Stilstaan is volgens mij achteruitgaan. Door deze beslissingen staan we waar we staan.” Een applaus volgde.

Veiligheid

Waarna hét thema van deze verkiezingen, veiligheid, werd aangesneden. De stelling “Er moeten camera’s komen op elke straathoek” bleek iets te radicaal, want geen enkele partij ging akkoord. Er zijn wel duidelijke verschillen in de aanpak van de partijen. Vooruit, PVDA en Groen leggen de nadruk meer op de preventie van de “minderheid die het verpest voor de rest”, terwijl Vlaams Belang en N-VA eerder voor repressieve maatregelen met meer blauw en meer camera’s pleiten. TBSK van Ruth Vandenberghe bevindt zich daar ergens tussen en wil een mix van de twee. Ronse en Vermeersch zijn de enigen die durfden stellen dat zij bereid zijn om € 4.000.00 per jaar extra te investeren in een veertigtal extra politieagenten. “Laten we niet doen alsof Kortrijk nu een hellhole is”, klonk het bij Ruth Vandenberghe. “Als we op huisbezoek gaan, geeft 95 % van de mensen aan dat ze zich doorgaans veilig voelen hier.” Ronse reageerde daarop: “Je moet durven ongemakkelijke waarheden te benoemen.”

De laatste stelling ging over de verschillen op vlak van investeringen tussen Kortrijk en de deelgemeenten. Als uitsmijter kreeg elke lijsttrekker een dilemma voorgelegd. Vooral die voor Vandenberghe was interessant: zou je liever met Vooruit of met N-VA in een coalitie gaan? “Voor het debat zou ik N-VA gezegd hebben. We staan ideologisch dichter bij elkaar. Maar wat ik vandaag hoorde, schrikt me af. Ik ben niet te vinden voor de pauzeknop op stadsvernieuwing.” Daarna werd er opnieuw gestemd. De ‘winnaar’ bleef TBSK met 32 %, gevolgd door stijgers N-VA (25 %), Vooruit (18 %) en Vlaams Belang (13 %). Opnieuw: de cijfers zijn sterk te nuanceren.