Vlaams Belang neemt leeuwenvlaggen mee naar 11 novemberviering in Oostkamp als stil protest

© GS
Redactie KW

Tijdens de 11 novemberviering in Ruddervoorde, aan het standbeeld in de Torhoutsestraat en tijdens de optocht naar het monument op de begraafplaats waren een aantal Vlaamse leeuwenvlaggen te zien. Met de actie wilde Vlaams Belang een stil en waardig protest brengen.

De directe aanleiding tot de actie was een ongepaste reactie van een NSB lid tijdens de 11 novemberviering in 2019. “Het viel de laatste jaren op dat de vertegenwoordigers van de vaderlandslievende verenigingen geen groet meer willen brengen tijdens het spelen van de Vlaamse Leeuw. Het ging in 2019 zelfs zover dat Maurits Roose tijdens het spelen van de Vlaamse leeuw een groetende ex paracommando aanmaande het salut te onderbreken”, weet Dieter van Parys (Vlaams Belang Oostkamp) te vertellen.

“Toen iemand Maurits hierover twee jaar geleden aansprak antwoordde hij: “Ik doe toch wat ik wil”, waarbij het bijna tot een handgemeen kwam. “We zijn nooit van plan geweest de herdenking te verstoren want veel van de gesneuvelden waren Vlaamse soldaten die hun orders in het Frans kregen van officieren die 20 kilometer van het front gelegerd waren. We willen gewoon een signaal geven dat de Vlaamse eigenheid niet mag ontbreken op deze herdenkingen en dat het spelen van De Vlaamse Leeuw er zeker deel uit van moet blijven, uit respect voor de gesneuvelde Vlaamse jongens.” Weet Dieter Van Parys nog te vertellen.

Bij navraag wat wel of niet bleek dat er tijdens het spelen van de Vlaamse Leeuw niet gegroet mag worden. Dat gebeurt enkel maar bij officiële volksliederen. “We zagen vandaag wel dat ze buiten Het Belgische Volkslied ook de groet brachten bij Te Velde en de Lastpost, en dat zijn ook geen nationale volksliederen.”

In het verleden heeft de NSB, die altijd aanwezig is bij de herdenkingen in Ruddervoorde ook al gevraagd om de Vlaamse Leeuw niet meer te spelen op de herdenkingen, maar de Heemkunde Kring Ridefort die instaat voor de organisatie van de herdenking in Ruddervoorde niet wil op ingaan. Ook op de andere herdenkingen in Oostkamp wordt de Vlaamse Leeuw traditioneel gespeeld.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.