Vlaams Belang met zes kandidaten naar verkiezingen: “Veiligheid en mobiliteit”

Vier van de zes kandidaten van Vlaams Belang Deerlijk: van links naar rechts Joseph Vuylsteke, Delphine Deweerdt, Jan Colpaert en Henk Delahousse. © DRD
Redactie KW

Vlaams Belang Deerlijk trekt met een lijst van zes kandidaten naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Mobiliteit, algemene veiligheid, sociale huisvesting en dierenwelzijn zijn onze belangrijkste aandachtspunten”, stelt lijsttrekker Jan Colpaert.

Twaalf jaar geleden kwam Vlaams Belang Deerlijk de laatste keer op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Tony Courtens was in 2012 lijsttrekker, maar toen wist de partij geen zetel te bemachtigen. “Dit keer zijn we er wel weer bij”, verduidelijkt Jan Colpaert. “Normaal gezien zou Tom Lamont de lijst trekken, maar hij verhuisde dit jaar naar Stene (Oostende) en wist tijdens de verkiezingen van zondag 9 juni een zitje te bemachtigen in het Vlaams Parlement. Het wegvallen van Tom was een grote aderlating. We zijn niet bij de pakken blijven zitten. Het heeft wat voeten in de aarde gehad toen we plots geen drie maar zes kandidaten op de lijst moesten plaatsen, maar we hebben het toch voor elkaar gekregen.”

Jan Colpaert die helemaal geen politieke ervaring heeft, wordt lijsttrekker. De meest opvallende naam op de lijst is ongetwijfeld Joseph Vuylsteke uit de Evangelieboomstraat (Molenhoek). Algemeen bekend als ijsventer Jo, die van februari tot oktober Deerlijkse en Zuid-West-Vlaamse gemeenten doorkruist om ijsjes aan de man of vrouw te brengen en bij het bedienen nooit om een kwinkslag verlegen zit. Hij pleit voor open beleid, samenspraak met de burger en bindende referenda.

Circulatieplan

“Mobiliteit ligt ons heel na aan het hart”, gaat Jan Colpaert verder. “De huidige verkeerssituatie laat te wensen over. Iedereen moet door het centrum van Deerlijk. Dat is niet te doen. Er moet dringend een circulatieplan komen. We willen af van de fietsstraten die een onveilig gevoel bij fietsers veroorzaken en leiden tot een wij-zijverhaal in het verkeer en opstoppingen in het centrum. In plaats daarvan willen wij meer investeren in de aanleg van kwalitatieve fietspaden die de veiligheid en doorstroming verbeteren.”

“De algemene veiligheid moet opgekrikt worden om de verdere verloedering van de maatschappij tegen te gaan. De lange wachtlijsten voor sociale woningen moeten weggewerkt worden. Daarbij moet men voorrang geven aan personen die enkel over onze nationaliteit beschikken. Inzake dierenwelzijn willen we een verbod op luid knallend vuurwerk en voetzoekers. Tijdens de jongste federale verkiezingen behaalden we 26,7 procent en waren we de grootste partij in Deerlijk. Twee zetels zijn heel realistisch, maar we hopen stilletjes op drie.” (DRD)

Alle kandidaten van Vlaams Belang Deerlijk op een rijtje: 1. Jan Colpaert, 2. Delphine Verhelst, 3. Joseph Vuylsteke, 4. Henk Delahousse, 5. Cathy Valcke, 6. Zoë Deweerdt.